Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP tuži Srbiju zbog mučenja 1995.

Beograd -- FHP podneo tužbu za naknadu štete protiv države Srbije u ime izbeglica iz Srebrenice i Žepe zbog mučenja u logorima u Srbiji.

Nusret Kulovac i i Sakib Rizvić bili su među oko 850 izbeglica iz Srebrenice i Žepe koje su u julu 1995. godine prešle preko Drine u Srbiju i bile zatvorene u prihvatnim centrima za izbegle, u Šljivovici i Mitrovom Polju, navodi Fond za humanitarno pravo u saopštenju, povodom tužbe koja je podneta Prvom opštinskom sudu u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izbeglice koji su boravile u Šljivovici i Mitrovom Polju svedočile su Fondu za humanitarno pravo o svakodnevnoj torturi, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i ponižvajućem postupanju srpske policije.

Policajci su, kako se navodi, noću ulazili u sobe u kojima su bili Kulovac i ostali Bošnjaci, izvodili zatvorenike na batinanje, a njega samog nekoliko puta su izvodili i tukli. Tri meseca im nije bilo dozvoljeno da se okupaju, a hranu su dobijali u nedovoljnim količinama.

Sakib Rizvić je nakon ispitivanja u Malom Zvorniku, gde su ga policajci udarali pesnicama, sa ostalim zatvorenicima, prebačen u Šljivovicu gde je proveo dva meseca, a nekoliko dana kasnije u Mitrovo Polje gde je bio zatvoren šest meseci.

Tamo su ga, kako navodi FHP, policajci tukli, izgladnjivali i terali da se predstavlja kao Dragan.

Kulovac je oslobođen u januaru, a Rizvić u aprilu 1996. godine, navodi Fond i dodaje da su im zbog preživljene torture ostale teške posledice.

FHP poziva Vladu Srbije da donese program reparacija za žrtve kršenja ljudskih prava u prošlosti za koje su odgovorne srpska policija i vojska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.