Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Zaštita za vojnike-svedoke

Beograd -- Fond za humanitarno pravo navodi da je vojnik koji želi da svedoči o zločinima na Kosovu maltretiran.

FHP je zatražio od predsednika Srbije Borisa Tadića da zaštiti potpukovnika Vojske Lakića Đorovića, svedoka Haškog tribunala o ratnim zločinima na Kosovu. Lakić Đorović i njegova porodica izloženi su maltretiranju, ponižavanju i pretnjama još od 2000, od kada javno govori o zločinima na Kosovu u vreme oružanih sukoba, za koje je saznao kao vojni tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Prištini, kaže se u pismu.

U pismu Tadiću, FHP je pozvao predsednika Srbije da javno ohrabri sve pripadnike Vojske da iznose svoja saznanja o ratnim zločinima i da "stavi do znanja čuvarima nasleđa Slobodana Miloševića da za njih nema mesta u profesionalnoj vojsci Srbije".

Navodi se da je Đorović zbog kontakata s haškim istražiteljima, svedočenja pred Haškim tribunalom, za koje je oslobođen čuvanja službene tajne i objavljenih kritičkih tekstova, prekomandovan u garnizon u Kragujevcu, a nekoliko puta pozivan je na disciplinsku odgovornost.

Najnovije pretnje koje su Đoroviću upućene povodom njegovog kritičkog teksta na račun naredbe ministra odbrane Zorana Stankovića o postupanju s haškim optuženicima, nedvosmisleno ukazuju da Vojska Srbije štiti nasleđe nacionalističke politike Slobodana Miloševića, ocenjuje se u pismu.

Đoroviću su 16. januara, u njegovoj kancelariji, pretila dvojica oficira Vojne policije - Aleksandar Živković i Luka Kojić, koji su na silu pokušali da uzmu njegovu dokumentaciju u vezi sa razgovorima sa istražiteljima Haškog tribunala.

Kako se u pismu navodi, u dva navrata pretio mu je inspektor Gradske policije u Beogradu Predrag Dabetić, kao i starešine u Vojsci Disciplinskim sudom i izbacivanjem iz Vojske Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.