Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Prikrivanje umešanosti države

Beograd -- Fond za humanitarno pravo ocenilo da se Tužilaštvo za ratne zločine ponaša kao deo izvršne vlasti, a ne pravosudnog sistema.

U godišnjem izveštaju o sudskim postupcima za ratne zločine u Srbiji, FHP je naveo da Tužilaštvo nastoji da prikrije dokaze koji ukazuju na umešanost državnih institucija i pojedinaca na značajnim funkcijama u ratne zločine i odugovlači sa pokretanjem istražnog postupka protiv određenih pojedinaca na funkciji.

U izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi da je istraga za ubistvo braće Bitići pokrenuta sedam godina posle ubistva, za zločine u Suvoj Reci više od tri godine od otkrivanja masovnih grobnica u Srbiji, a za najmasovnija ubistva u opštini Zvornik tek godinu dana nakon početka suđenja za druge zločine u tom gradu.

Optužnica za ubistvo civila u Suvoj Reci pozitivan je pomak u pristupu Tužilaštva za ratne zločine prema pripadnicima policije za koje postoje dokazi da su lično učestvovali u zločinima, ali ni njom nisu obuhvaćeni funkcioneri MUP-a Srbije po komandnoj odgovornosti, stoji se u izveštaju Fonda.

Za razliku od Tužilaštva, Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu profesionalno, objektivno i nepristrasno obavlja sudsku funkciju u predmetima za ratne zločine, dodaje se u izveštaju FHP-a, kao i da postupajuće sudije "striktno poštuju zakon, u skladu sa principima fer i pravičnog suđenja".

Sudije, međutim, ne mogu da ispravljaju nedostatke i manjkavosti optužnica i velika je opasnost da će neke presude, kao što bi se moglo dogoditi u slučaju Škorpiona, utvrditi drugačiju istinu nego u slučajevima pred Haškim tribunalom, ukazao je FHP.

Povodom odluke Vrhovnog suda Srbije o predmetu Ovčara, FHP je zaključio da je nastavljena praksa da se presude za ratne zločine ukidaju i predmeti vraćaju na ponovno suđenje, podsetivši da se to dogodilo u ostala tri slučaja koja su do sada razmatrana pred tim sudom.

Karakteristično je da odluke Vrhovnog suda Srbije nisu zasnovane na zakonu i da netačno prikazuju stanje iz spisa predmeta koji su razmatrani, navodi se u izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.