Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Prijava protiv Borisavljevića

Beograd -- FHP traži udaljavanje iz MUP-a Slobodana Borisavljevića i podnosi krivičnu prijavu protiv njega.

Fond za humanitarno pravo traži od premijera Srbije Vojislava Koštunice da načelnika Službe za otkrivanje ratnih zločina Slobodana Borisavljevića udalji iz MUP-a, a Tužilaštvu za ratne zločine je protiv Borisavljevića podneo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je od 1. janura do 20. juna 1999. počinio krivično delo pomaganja ratnog zločina protiv civilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovništva.

B92 je prošle nedelje objavio informaciju, do koje je došla ekipa emisije Insajder, da je od 1. januara na čelu Službe MUP-a Srbije za istraživanje ratnih zločina i zvanično Borisavljević, uprkos činjenici da je zbog funkcija koje je obavljao u Miloševićevoj policiji imao saznanja o ratnim zločinima.

U krivičnoj prijavi FHP-a se navodi da je Borisavljević od 1. januara do 20. juna 1999. bio šef kabineta pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnika Javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića i u tom svojstvu Đorđeviću i drugima pomogao da izvrše više krivičnih dela za koja se protiv njih vodi postupak pred Haškim tribunalom.

FHP u pismu Koštunici navodi da se Vlada obavezala pred građanima Srbije i međunarodnom zajednicom da će u Srbiji uspostaviti vladavinu prava, izgraditi odgovorne institucije i poštovati ljudska prava, pa da stoga imenovanje Borisavljevića na mesto načelnika Službe za otkrivanje ratnih zločina predstavlja izigravanje pomenutih vrednosti i ozbiljnu prepreku za uspostavljanje odgovornosti i pravde u pogledu nedela tokom oružanih sukoba u SFRJ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.