FEFA: Uvesti predmet Preduzetništvo na fakultete

Izvor: 24sata, 25.Sep.2014, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FEFA: Uvesti predmet Preduzetništvo na fakultete

Stručni skup na temu “Institucionalni razvoj preduzetništva i inovacija u Srbiji” održan je danas na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Skup je okupio predstavnike obrazovnih institucija, resornih ministarstava, poslovnih inkubatora, investitora i privrede.

U uvodnom obraćanju prof. dr Goran Pitić, predsednik Saveta FEFA, istakao je da je za razvoj preduzetništva ključno napraviti intelektualno-biznis-istraživački klaster koji će zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << snagama pokušati da unapredi poslovni ambijent u Srbiji.

- Da bi se to desilo, od države je važno osnaženje kompetencija, kroz poboljšanje sistema obrazovanja, mogućnost kompeticije na tržištu i efikasnije institucije. U suprotnom, naše dobre ideje neće se pretvoriti u nešto što je vidljivo i održivo - rekao je Pitić.

Hauard Okman, direktor projketa održivog ekonomskog razvoja USAID, osvrnuo se na položaj Srbije u izveštaju o konkurentnosti privreda 144 države sveta i na kako je rekao “šokantne rezultate“ naše države.

- Ovo su mesta koja je Srbija po različitim kriterijumima zauzela na ovoj listi - 93, 132, 108, 125, 127, 128, 130, 133, 134, 141, 143. To su stvarno loši rezultati koji pokazuju da privatni sektor u Srbiji ne raste i da se poslovni ambijent ne razvija. Na 413. mestu, a to znači da je samo jedna država lošije pozicionirana, Srbija se našla po mogućnostima da privuče talentovane  stručnjake srpskog porekla iz inostranstva. A 141. mestu zauzela je jer nema mogućnosti da zadrži talentovane ljude u zemlji - rekao je Okman ističući da je izveštaj napravljen na osnovui ankete među stotinak najuspešnijih srpskih kompanija.

On je napomenuo i to da se kao jedina prednost srpske privrede ističe niska cena radne snage.

- Ali, to nije prednost i ne sme da bude. Ako čujete nekog ekonomistu da kaže da jeste, razbijte mu zube - rekao je Okman.

Na skupu je istaknut značaj biznis inkubatora, koji takođe ne dobijaju dovoljnu podršku države, a koji je za neke jedina mogućnost da se otisnu u preduzetničke vode.

- Neko je rekao da su biznis inkubatori u Srbiji kao luksuzni automobili koji nemaju para za benzin. To je istina, mi uglavnom radimo na gurku, a činjenica je da država od firmi koje rade u inkubatorima dobija mnogo više nego što je u njih uložila - kaže Gordana Danilović, direktorka Biznis inkubatora.

Govornici prve radionice saglasili su se da je u cilju podsticanja preduzetničkog duha neophodno sprovesti i reforme prosvete na način da predmet Preduzetništvo postane obavezan za sve tehničke fakultete u Srbiji.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.