FBG: Politika preti da zavlada školama, umesto direktora dobićemo poslušnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBG: Politika preti da zavlada školama, umesto direktora dobićemo poslušnike

BEOGRAD -

Najavljeno donošenje akta o licenciranju direktora škola, koje je odobrio Nacionalni prosvetni savet, predstavlja veliku pretnju srpskom osnovnom i srednjem obrazovanju i ukoliko ono bude zaživelo, politika će potpuno zavladati školama, saopšteno je danas iz Foruma beogradskih gimnazija (FBG).

U saopštenju se precizira da će direktori, u tom slučaju, "moći da budu samo oni koji imaju vezu, da će korupcija biti zaokružena, a školski sistem će, umesto vrsnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pedagoga, za direktore dobiti obične poslušnike, karijeriste i menadžere", dok će nastavničko veće i ostali stručni organi škole izgubiti "i ono malo autonomije koju sada imaju".

"Začuđujuća je želja Ministarstva prosvete da baš u sferi obrazovanja vidi potrebu za tolikim kvalitetom u upravljanju (menadžmentu) i da uvede licenciranje, dok u drugim delatnostima direktor može da bude bilo ko ko ispunjava opšte uslove, bude polupismen, ima višestruko veću platu i da upravlja neuporedivo većim sredstvima", piše u saopštenju FBG.

Oni podsećaju da direktori škola, za razliku od svih drugih direktora u državnom sektoru, "upravljaju nad samo osamdesetak ljudi i raspolažu sredstvima od samo par miliona dinara godišnje, jer se plate zaposlenih isplaćuju direktno iz Trezora".

Iz FBG poručuju da se većina standarda za direktore odnosi na već postojeće kompetencije za svakog direktora ustanove, a da su, kako bi se opravdala namera, u standarde uvršteni i novi zahtevi: " ... da ume da koristi strateška dokumenta, da obezbeđuje da se u radu poštuju međunarodne konvencije, da obezbeđuje visoke higijenske standarde, da obezbeđuje informacionu osnovu planiranja"...

Neki od zahteva zadiru u nadležnost sekretara i šefa računovodstva, a neki traže da direktor bude menadžer, pravnik i ekonomista, zaključuje se u saopštenju FBG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.