FATALNE POSLEDICE, SIMPTOME RETKO KO PRIMETI: Zašto se dijabetes kod dece retko otkrije na vreme?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2021, 12:23

FATALNE POSLEDICE, SIMPTOME RETKO KO PRIMETI: Zašto se dijabetes kod dece retko otkrije na vreme?

Svako treće dete u Srbiji sa novootkrivenim dijabetesom tipa 1 je u stanju ketoacidoze, teške i potencijalno smrtonosne komplikacije dijabetesa.

Kasno postavljanje dijagnoze dovodi do teških komplikacija koje mogu da budu i sa smrtnim ishodom. Dečiji endokrinolozi apeluju da roditelji ne odlažu odvođenje svog deteta lekaru ako ima simptome dijabetesa. Ono što je neophodno jeste da se posmatra ponašanje deteta i uoči da li možda postoji potencijalan problem, jer je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << toga najbolje zakazati pregled.

Procenat dece u Hrvatskoj sa teškim stanjem dijabetesa je porastao sa 30 na čak 50 odsto, što znači da je svako drugo dete koje je obolelo od dijabetesa primljeno u stanju koje je potencijalno smrtonosno zbog toga što bolest nije prepoznata na vreme.

- Dijabetes je bolest koja je već dugo poznata, čak su i u starom Egiptu umeli da je prepoznaju, ako dete puno pije, puno mokri ili gubi u telesnoj masi su stvari koje roditelj ne može da ne primeti - izjavila je Tatjana Milenković za "TV Prva".

- Moramo da znamo da je dijabetes bolest u porastu, mi godišnje sada u Srbiji imamo sve više novootkrivene dece sa dijabetesom, neko bi sigurno dobio nobela da može ovo da zaustavi, ali možemo barem da je prepoznamo na vreme i primenimo adekvatnu terapiju - rekla je ona.

- Kod dijabetesa je stvar obrnuta, dete će puno da pije jer previše mokri, problem je što se u 70 odsto slučajeva ne primeti na vreme, jer su deca manjeg uzrasta - potvrdila je Milenković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.