Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAO: Produženje ruske zabrane izvoza destabiliše tržište

MILANO -

Ruski plan da produži zabranu izvoza žitarica, destabiliše tržište ali zbog toga se neće ponoviti svetska kriza kakva je bila u sezoni 2007/08, ističu danas u Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO), nakon što je u Mozambiku sedam ljudi poginulo u neredima oko hrane.

Abdolreza Abasijan, ekonomsita FAO i sekretar Međuvladine grupe za žitarice te organizacije, ističe da ruska odluka podcrtava jedan značajan problem - da veliki izvoznik sa znatnim uticajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tržištu, može da donese takvu jednostranu odluku.

Abasijan ističe da se još uvek nada kako je ruski premijer Putin želeo da kaže ne da će zabrana sigurno biti produžena, nego "da bi mogla da bude produžena ako se situacija pogorša". "Još uvek se nadam da je nešto propušteno u prevodu", kaže Abasijan.

Danas je, inače, obnovljen mir u Mozambiku, posle dvodnevne pobune izazvane poskupljenjem hleba. Među sedmoro ubijenih je i dvoje dece. Uz to ima i 288 povređenih, a sasteta se meri milionima dolara.

FAO ipak naglašava da je posle dve godine obilne globalne žetve, situacija na svetskom tržištu drugačija nego u sezoni 2007/08. (jul/jun), kad je u mnogim zemljama u razvoju došlo do nemira, a u bogatijem svetu do panične kupovine hrane.

Indeks cena

Indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene cena korpe hrane u kojoj su žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, je u avgustu dostigao najviši nivo za poslednje dve godine od 176 poena, ali je to ipak 38 procenata ispod rekordnog nivoa iz juna 2008.

Uostalom, današnja cena pšenice u ključnom terminu na Čikaškoj berzi sirovina, od ispod sedam dolara za bušel (27,2 kg), je znatno ispod najviše avgustovske od 8,41 dolar, a kamoli od rekordne cene od 13,34-1/2 dolara za bušel, beležene na ovom tržištu februara 2008.

Najveći rod

U britanskoj trgovačkoj kući "Glidejl agrikalčer" ističu da će svet ove godine ostvariti treći najveći ikad zabeležen rod pšenice, a da su zaključne zalihe hlebnog žita za čak 63 miliona tona veće nego u 2007.

U međuvremenu je zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do izvesnog smanjenja prognoze ovogodišnjeg roda pšenice u Nemačkoj, Argentini i Australiji, zemljama koje spadaju u značajnije svetske proizvođače.

FAO je, inače, za 24. septembar sazvao vanredni sastanaka međuvladinih grupa za žitarice i pirinač da bi se razmotrili tržišna situacija i napredak koji su države sveta učinile posle krize hrane pre dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.