FANTASTIČAN DOČEK U BAGDADU: Papa Franja ima samo jednu misiju, čuva ga 10.000 bezbednjaka (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 15:04

FANTASTIČAN DOČEK U BAGDADU: Papa Franja ima samo jednu misiju, čuva ga 10.000 bezbednjaka (FOTO/VIDEO)

Broj hrišćana u Iraku u poslednje dve decenije smanjen je sa 1,4 miliona na oko 250.000

Papa Franja doputovao je danas u Irak, što je prva poseta jednog poglavara Rimokatoličke crkve toj zemlji, ali i njegova prva poseta inostranstvu od početka pandemije koronavirusa.

Iz epidemioloških ali i bezbednosnih razloga, ovo je najrizičnija poseta koju 84-ogodišnji papa, kako je isticao, smatra svojom obavezom, prenosi Bi-Bi-Si.

Papa će nastojati da pomiri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zavađenu hrišćansku zajednicu i ojača međureligijski dijalog u okviru kojeg će se sastati s liderom šiitskih muslimana u Iraku.

Papa će takođe održati misu na stadionu u Irbilu.

Irak će rasporediti oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti u cilju zaštite pape, a policijski čas je već na snazi zbog širenja korona virusa.

RAW: Pope Francis arrived in Iraq on Friday. He is the first head of the Roman Catholic Church to visit the war-battered country. pic.twitter.com/ARjtcjYr0k

— DW News (@dwnews) March 5, 2021

, što je manje od jednog odsto populacije.

Հռոմի պապը գնաց Իրաք #PopeFrancisInIraq #PopeFrancis #Iraq pic.twitter.com/F9HnwoyPpC

— David Galstyan (@Aeternum7) March 5, 2021

Mnogi hrišćani izbegli su iz zemlje zbog nasilja posle američke invazije na Irak 2003. godine kada je svrgnut Sadam Husein.

Iraq Welcomes Pope Francis. #PopeInIraq pic.twitter.com/wprRRFhqP7

— BasNews English (@EnglishBasNews) March 5, 2021

Takođe, na desetine hiljada hrišćana raseljeno je kada su džihadisti Islamske države osvojili severni deo Iraka 2014. i uništili crkve.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.