FABRIKA NAPUNILA GROBLJE LEŠEVIMA RADNIKA! Mermerne grobnice kriju tajnu jezive sudbine: Gotovo su svi bili mladi ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 15:33

FABRIKA NAPUNILA GROBLJE LEŠEVIMA RADNIKA! Mermerne grobnice kriju tajnu jezive sudbine: "Gotovo su svi bili mladi ljudi"

Mladi životi ugašeni zbog nemara vlasnika.

Tereza ​​Batista svakodnevno uklanja sloj prašine sa grobova u grobnicama San Brunone u četvrti Tamburi u Tarantu na jugu Italije. Ipak, i pored svih napora, ova čistačica koja 35 godina radi na groblju nije uspela da spreči pojavu crvenih ožiljaka na mermernim grobnicama - posledica otrovne prašine rude gvožđa.

Većina sahranjenih na tom groblju umrla je od raka, uključujući i dva brata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Batistina.

- Gotovo svi su bili mladi ljudi. Ova fabrika ubija sve - tvrdi Teresa.

Sporna čeličana, jedna od najvećih u Evropi i još uvek glavni poslodavac na nerazvijenom jugu Italije, ponovno je u središtu pažnje dok se vlada premijerke Đorđe Meloni bori za njen opstanak, piše Guardian.

Dok vlada traži nove investitore, stanovnici Taranta, a posebno oni u Tamburiju koji su od čeličane odvojeni samo žičanom ogradom, iznose priču koja suprotstavlja sredstva za život protiv života, ekonomiju protiv okoline i bogate protiv siromašnih.

Na svom vrhuncu, fabrika je proizvodila više od 10 miliona tona čelika godišnje i imala više od 20.000 radnika. Neki bivši radniči prisećaju se kako su tresli crnu sluz iz nosa. Deca su se igrala u prašini, videli bi je na jastučnicama ujutro kad bi prozori leti bili otvoreni.

- Bilo je to poput bleštavog peska. Mislili smo da je to dar od vila, a zapravo je bio otrov - rekao je Ignacio D'Andria, vlasnik mini bara u Tamburiju.

Doktori kažu da stopa raka varira u skladu sa produkcijom fabrike.  Deca su akutno pogođena - studija italijanskog zdravstvenog instituta ISS iz 2019. pokazala je da je u sedam godina do 2012. stopa dečjih limfoma u Tarantu bila gotovo dvostruko veća od regionalnih proseka, a novija studija Sentierija pokazala je višak malignih bolesti u detinjstvu u gradu u poređenju s ostatkom Pulje.

U januaru su lokalni medicinski stručnjaci apelovali na vladu da u svojim pregovorima sa vlasnicima fabrika stavi zdravlje na prvo mesto i iskoristi priliku da konačno očisti "bolesni kompleks".

Doktorka Ana Marija Mosketi, pedijatar, predstavila je regionalnim, nacionalnim i evropskim političarima studije koje pokazuju učinke fabrike na zdravlje.

Među pravnim sporovima u fabrici je i slučaj ubistva iz nehata koji su pokrenuli Mauro Zarata i njegova supruga Roberta, čiji je sin Lorenco umro od tumora na mozgu kada je imao pet godina. Obdukcija je pronašla gvožđe, čelik, cink, silicijum i aluminijum u mozgu dečaka. Sudije moraju da utvrde jesu li toksini uzrokovali rak.

Murali dece žrtava raka oslikani su na zidovima širom Taranta. Jedan je Đorđo Di Poncio, koji je umro u dobi od 15 godina. Njegov otac Angelo kaže: - Imamo toliko prirodnih resursa u Tarantu, greška je reći da ne možemo živeti bez fabrike. Čini se da je to izbor između zdravlja i interesa države. A vladu zapravo nije briga za ovo mesto ili ljude koji će se razboleti.-

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/The Guardian

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.