ExoMars otkrio hlorovodonik u atmosferi Crvene planete (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2021, 08:11

ExoMars otkrio hlorovodonik u atmosferi Crvene planete (VIDEO)

Zajednički rusko-evropski projekat ExoMars-2016 prvi put je otkrio hlorovodonik u atmosferi Crvene planete, Marsa, ukazujući na nepoznate hemijske procese, saopštila je danas ruska svemirska agencija Roskosmos.

U članku pod nazivom "Slani vetrovi Marsa", Roskosmos je naveo da su merni instrumenti na svemirskoj letelici ExoMars direktno dokazali hlorovodonik analizirajući sastav olujne prašine, što ukazuje na potrebu za većim proučavanjem hemijskih interakcija između površine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << planete i njena atmosfere, piše Sputnjik njuz.

Hlorovodonik je otkriven u malim količinama u oblacima olujne prašine i nestao je nakon što su se one umirile, a ovo jedinjenje se najčešće pojavljuje kao rezultat reakcija sa sumporom i prethodno je pronađeno samo na Zemlji i Veneri kao rezultat vulkanske aktivnosti, navodi Roskosmos.

Oleg Korablev, zamenik direktora Instituta za svemirska istraživanja Instituta Ruske akademije nauka, koji je o ovome napisao rad smatra da činjenica da je hlor otkriven tokom oluja prašine čini mogućim postojanje interakcije između površine i atmosfere, koja do sada nije razmatrana.

Prema hipotezama postavljenim u radu Korableva, izvestio je Roskosmos, prisustvo hlorovodonika na Marsu može doći kao rezultat prošlih vulkana ili trenutne seizmičke aktivnosti. Druga hipoteza ukazuje na složenije kruženje vode na planeti nego što se ranije mislilo, a obe sugerišu da se o prirodi Marsove atmosfere može mnogo naučiti.

Planovima rusko-evropske misije ExoMars predviđeno je 2022. godine spuštanje rovera na površinu Marsa, navodi Sputnjik njuz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.