Stručnjaci predlažu izmeštanje Egzita

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci predlažu izmeštanje "Egzita"

Mesto održavanja muzičkog festivala Egzit trebalo bi da bude promenjeno jer ta manifestacija, svojom opremom, vozilima i velikim brojem ljudi, ugrožava Gornju tvrđavu kao najatraktivniji deo Petrovaradinske tvrđave, izjavio je danas Tanjugu kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić.



Podsećajući da je Egzit, kao "brend Novog Sada i naše zemlje", proteklih osam godina dovodio desetine hiljada mladih posetilaca iz sveta, a pored njih i domaće i strane turiste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svih generacija i da je afirmisao Petrovaradinsku tvrđavu, Jokić je predložio da se manifestacija dislocira na donji prostor tog kulturno istorijskog spomenika.

Donja tvrđava, takozvani "Vaserštat" je u organizacionom smislu "idealno mesto za održavanje Egzita i drugih agresivnih priredbi" jer se njena kompletna infrastruktura prostire na više od 20 hektara, a čitav kompleks bastiona, šančeva, zemljišta i objekata na tom delu ne bi bio ugrožen " festivalskom mašinerijom", istakao je Jokić.

On je, zajedno sa kustosom Muzeja grada i direktorom Istorijskog arhiva Bogoljubom Savinom dao inicijativu da, u što skorije vreme, nadležni u gradu pokrenu postupak pripremanja Donje tvrđave za održavanje Egzita i sličnih drugih manifestacija, kako bi gornji deo bio sačuvan i prilagođen osnovnoj nameni.

Jokić je podsetio da je ispod Gornje tvrđave nekoliko spratova koji su pod zemljom i njena kompletna infrastruktura nije predviđena da trpi veliki broj šlepera, manjih kamiona, ogromnih bina, opreme koja se koristi na savremenim rok i drugim koncertima tako da su posledice Egzita i te kako vidljive.

Zbog toga je gradskim vlastima i ostalim nadležnima predloženo da u predstojećem periodu okončaju razgovore sa predstavnicima Vojske Srbije o iseljavanju vojnih objekata sa donjeg područja Petrovaradinske tvrđave kako bi potom taj prostor bio "osmišljen za kulturno-turističke manifestacije", među kojima je Egzit svakako jedna od najznačajnijih.

Vojska još koristi veliki, ako ne i najveći deo "Vaserštata" a prema ranijim najavama predviđeno je da, u saradnji s Gradom Novim Sadom, kasarna, Vojna bolnici kao i vojne administrativne zgrade budu izmeštene uz odgovarajuću nadoknadu i da čitav taj prostor dobije druge namene.

Jokić je napomenuo da je Donja tvrđava idealna za održavanje Egzita jer su na tom velikom prostoru šančevi mnogo širi i duži nego na gornjem delu Petrovaradinske tvrđave, a uz to se i naslanja na Dunav tako da bi rekom mogla da bude dopremana oprema.

Ona i svojim građevinsko-tehničkim potencijalima najbolje može da odgovori zahtevima Egzita, pošto tom festivalu trebaju građevinski odvojene lokacije za postavljanje "stejdževa" sa različitim vrstama muzike koje se izvode na tom festivalu.

Odgovarajućim ulaganjem i dobrim osmišljavanjem čitavog projekta uređenja Donje tvrđave "mogli bismo ubuduće na Petrovaradinskoj tvrđavi da imamo ne pet nego 365 dana Egzita", jer taj prostor ne samo što je veliki i prikladan nego je samo Dunavom odvojen od strogog centra Novog Sada, smatraju stručnjaci.

Komunikacija je izvanredna, a uz to je i prva naseljena zona udaljena više od 150 metara tako da, prema važećim propisima, ima mogućnost organizovanja celodnevnih odnosno "celonoćnih" muzičkih i drugih sadržaja.

Uz određeno investiranje vojne zgrade bi mogle da budu pretvorene u odgovarajuće hotele, motele, hostele i druge turističke objekte tako da bi i donji grad, takozvani Gradić, mogao bi da bude "izvanredna logistička podrška" značajnom turističkom potencijalu Donje tvrđave.

"Vaserštat" bi, dakle, mogao da postane pravo mesto za Egzit, ali i druge velike koncerte i skupove jer "ako je, na primer, Madona napravila koncert na plaži Jaz u Crnoj Gori, zašto to ne bi učinila i u Novom Sadu na dobro osmišljenom i uređenom području Petrovaradinske tvrđave", zaključio je Jokić.

Gibraltar na Dunavu

Petrovaradinska tvrđava, čuveni "Gibraltar na Dunavu", kao kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja za našu zemlju, prostire se na oko 120 hektara.

Taj fortifikacioni kompleks Austrijanci su sistematski gradili od 1692. do 1780. godine radi zaštite svojih teritorija od najezde Turaka, a kasnije je Tvrđava imala presudan uticaj za nastanak Petrovaradina i Novog Sada kao modernog grada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kustosi predlažu spuštanje Egzita u "Vaserštat"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2008

NOVI SAD - Mesto održavanja muzičkog festivala Egzit trebalo bi da bude promenjeno jer ta manifestacija, svojom opremom, vozilima i velikim brojem ljudi, ugrožava Gornju tvrđavu kao najatraktivniji deo Petrovaradinske tvrđave, izjavio je danas Tanjugu kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Moguće izmeštanje Egzit festivala

Izvor: RTS, 21.Sep.2008

Kustos Muzeja grada Novog Sada, Siniša Jokić, predložio je inicijativu za promenu mesta održavanja muzičkog festivala Egzit jer velikim brojem posetilaca ugrožava Gornju tvrđavu kao najatraktivniji deo Petrovaradina. .S obzirom da je proteklih osam...

Nastavak na RTS...

Donja tvrđava je bolja za Egzit

Izvor: Glas javnosti, 22.Sep.2008, 06:37

NOVI SAD - Mesto održavanja muzičkog festivala Egzit trebalo bi da bude promenjeno, jer ta manifestacija, vozilima i velikim brojem ljudi, ugrožava Gornju tvrđavu kao najatraktivniji deo Petrovaradinske tvrđave, izjavio je juče Tanjgu kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić...Jokić je podsetio...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.