Izvor: Southeast European Times, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud za ljudska prava podržao izborni cenzus u Turskoj

09/07/2008

STRAZBUR, Francuska -- Evropski sud za ljudska prava (ECHR) zaključio je u utorak (8. jula) da izborni cenzus u Turskoj od 10 odsto ne predstavlja kršenje ljudskih prava. Trinaest sudija Visokog veća podržalo je presudu, dok je četiri bilo protiv. Sud je tom odlukom odbacio žalbu koju su 2003. godine podnela dva bivša turska zakonodavca iz raspuštene Demokratske narodne partije (DEHAP), koji su tvrdili da se tim izbornim cenzusom krši evropski zakon o ljudskim pravima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
U međuvremenu, turski mediji izvestili su u utorak da je ministarstvo pravosuđa odredilo dvojicu inspektora koji će istraživati smrt biznismena Kudiši Okira, koga je policija privela tokom istrage protiv tvrdokorne grupe osumnjičene da je planirala državni udar. Okir, koji je bio u zatvoru 13 meseci, umro je od raka u nedelju, šest dana nakon što je podvrgnut lečenju u bolnici. Okirova supruga tvrdi da su zakasnela dijagnoza i lečenje doveli do njegove smrti. (Zaman, Turkiš Pres, Sabah - 09/07/08, Hurijet, PoliGazete - 08/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.