Evropski sud za ljudska prava: Neopravdano dug istražni pritvor za Radonjića i Romića

Izvor: Beta, 04.Apr.2023, 17:10

Evropski sud za ljudska prava: Neopravdano dug istražni pritvor za Radonjića i Romića

 Evropski sud za ljudska prava presudio je danas u predmetu "Radonjić i Romić protiv države Srbije" zaključivši da je u procesu protiv dvojice nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije 1999. godine, prekršen član 5 stav 3 (pravo na slobodu i bezbednost) Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i povredu člana 5 stav 4 (pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora).Sud smatra da bi Srbija podnosiocima predstavke trebalo da isplati po 1.000 evra svakom, na ime nematerijalne štete, navodi se u saopštenju Suda u Strazburu.Slučaj se odnosi na držanje dvojice bivših pripadnika tajne policije osumnjičenih za ubistvo poznatog srpskog novinara i izdavača u istražnom pritvoru gotovo tri i po godine kao i na dužinu postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora, dodaje se u saopštenju.Krivični proces u njihovom slučaju još je u toku. Sud nije video nijedan razlog da se ne složi sa zaključcima Ustavnog suda da su prva godina i dva meseca njihovog pritvora bili opravdani, ali je dodao da za preostale dve godine i tri meseca njihovog pritvora, taj razlog više nije važio.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Evropski sud za ljudska prava: Neopravdano dug istražni pritvor za Radonjića i Romića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2023

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas u predmetu "Radonjić i Romić protiv države Srbije" zaključivši da je u procesu protiv dvojice nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.