Evropski sud kaznio Tursku

Izvor: B92, 08.Jul.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud kaznio Tursku

Strazbur -- Sud u Strazburu je naložio Turskoj da isplati 30000 evra obeštećenja dvojici turskih novinara koje je više od godinu dana držala u pritvoru bez dovoljno dokaza.

Novinari Nedim Sener i Ahmet Sik uhapšeni su 2011. godine i optuženi za zaveru i podršku organizaciji Ergenekon, osumnjičenoj da priprema državni udar.

Sener i Sik su oslobođeni marta 2012. godine, posle godinu dana pritvora, ali im dalje preti kazna od 15 godina zatvora.

U okviru slučaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ergenekon, nekoliko članova te organizacije već je dobilo zatvorske kazne.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ocenio je danas da turske vlasti nisu pružile "dovoljne i relevantne dokaze" kao razlog za njihovo dugo držanje u pritvoru.

"Mere kao što su dugo držanje u pritvoru mogu da stvore atmosferu autocenzure za sve istraživačke novinare koji žele da se izjasne o ponašanju i postupcima državnih organa", navele su evropske sudije.

Turska treba da plati 20.000 evra Seneru, i 10.000 evra Siku za moralnu štetu.

Sener je dobitnik nagrade Heroj slobode štampe Međunarodnog instituta za štampu, a Sik nagrade za slobodu štampe, koju dodeljuje Unesko.

Njihovo privođenje je izazvalo brojne reakcije međunarodnih udruženja novinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski sud kaznio Tursku zbog zatvaranja dvojice novinara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2014

Sud u Strazburu je naložio državi Turskoj da isplati 30 000 eura obeštećenja dvojici turskih novinara koje su više od godinu dana držali u pritvoru bez dovoljno dokaza. Novinari Nedim Sener i Ahmet Sik uhapšeni su 2011. godine i optuženi za zavjeru i podršku organizaciji Ergenekon, osumnjičenoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.