Evropski rekord u prodaji automobila

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski rekord u prodaji automobila

Na starom kontinentu prošle godine je prodato preko 15 miliona automobila

Prodaja automobila u Evropi je prošle godine porasla, četvrtu godinu zaredom i prvi put u poslednjih deset godina je premašena cifra od 15 miliona automobila, saopštila je Asocijacija evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Registracija novih automobila je porasla za 3,4 odsto u odnosu na 14,6 miliona iz 2016. godine, što znači da je prodaja skočila na najviši nivo od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 2007. godine, navodi se u saopštenju ACEA, a prenosi agencija AP.

Značajan skok prodaje i u Srbiji

Većina vodećih automobilskih kompanija zabeležila je rast prodaje, kao i četiri od pet vodećih tržišta. Samo je Velika Britanija zabeležila pad prodaje od 5 odsto, što je posledica Bregzita. Italija i Španija su porasle za skoro osam odsto, Francuska za pet, a Nemačka za tri.

Deset najprodavanijih modela u Evropi

Prodaja modela iz PSA grupacija je u Evropi porasla za čak 28 odsto na 1,8 miliona automobila, zahvaljujući preuzimanju Opela od Dženeral motorsa. Folksvagen grupa je ostala broj jedan na evropskom tržištu sa 3,5 miliona prodatih vozila, ostvarivši skroman rast prodaje od 2,3 odsto.

Najprodavanija japanska grupacija, Tojota je porasla za 12 odsto i trenutno drži 4,6 odsto evropskog tržišta.

Među premijum brendovima, Alfa Romeo je, zahvaljujući odličnoj prodaji "đulije sedan" i "stelvija", skočila za 29 odsto (najveće povećanje bilo kog brenda u 2017.) na 85.691 komada. Prodaja Dajmlera je porastla za pet odsto na nepunih milion prodatih automobila. BMW grupa je prošle godine porasla za samo jedan procenat.

Ovo su najpopularniji SUV modeli u Srbiji

Prošla godina je bila berićetna i za Lamborgini. Poznati proizvođač super-automobila je globalno prodao rekordnih 3.815 automobila, što je povećanje prodaje od 10 odsto u odnosu na 2016. Najveći "krivac" za ovaj rezultat je lansiranje modela "urus".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.