Evropski parlament zahteva od Belorusije: Zaustavite maltretiranje

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 22:55

Evropski parlament zahteva od Belorusije: Zaustavite maltretiranje

Strazbur -- Evropski parlament zatražio je od vlasti u Belorusiji da zaustave maltretiranje opozicionara zatvorenog zbog suprotstavljanja predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Evropski parlament poziva Belorusiju i da odmah oslobodi njega i druge političke zatvorenike.

Viktor Babariko je 2021. osuđen na 14 godina zatvora zbog optužbi koje je odbacio kao političku kaznu, zbog pokušaja da ospori pobedu Lukašenka na predsedničkim izborima 2020. godine.

Babariko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. godine. Babariko je uhapšen pre izbora i nikada mu nije dozvoljeno da uđe u trku.

EP saopštio je da je Babariko hospitalizovan u aprilu sa tragovima povreda od maltretiranja što je zahtevalo hiruršku intervenciju.

Pristalice opozicionara su izjavile da beloruske vlasti nisu prenele nikakve informacije o njegovom stanju i zabranile njegovom advokatu da ga poseti.

EP je osudio "nehuman tretman prema političkim zatvorenicima i članovima njihovih porodica".

Belorusiju su potresli veliki antivladini protesti predsedničkih izbora čije rezultate opozicija i Zapad smatraju nameštenim. Posle izbora su se desili protesti koje je su vlasti ugušile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.