Evropski parlament usvojio novu rezoluciju o BiH

Izvor: B92, 14.Apr.2016, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament usvojio novu rezoluciju o BiH

Strazbur -- Evropski parlament u Strazburu usvojio je velikom većinom glasova novu rezoluciju o BiH, kojom se daje podrška evropskim perspektivama te zemlje.

U rezoluciji se, kako navodi Fena, napominje i da BiH mora mnogo toga da uradi ukoliko želi "čvrsto" da stane na evropski put i "jasno" poručuje da ukoliko ta zemlja želi da dobije uskoro status kandidata, mora želje iskazane u aplikaciji da podrži "konkretnim koracima".

"Reformama u oblasti socijalne zaštite, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskim reformama, reformom pravosudnog sistema, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom delu, te funkcionalnim mehanizmom koordinacije", navodi Fena.

U rezoluciji se poziva na uzdržavanje od nacionalističke retorike, pretnji referendumima i urušavanja zajedničkih institucija BiH.

Vlasti u BiH se pozivaju da pripreme akcioni plan za sprovođenje strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine,

U rezoluciji je, takođe, izrazeeno žaljenje što nije postignut napredak u izvršenju presuda u predmetima Sejdić-Finci i Zornić.

Evropski parlamentarci su zatražili od evropskih institucija da bosansko-hercegovačko aplikaciju ozbiljno razmotre, zajedno sa državama članicama, te da "u najskorije vreme" od Evropske komisije zatraže mišljenje o realnosti novog koraka BiH u evropskim integracijama - dobijanja statusa kandidata.

Da bi se to dogodilo, neophodno je Uniju uveriti u ozbiljnost koraka obećanih Reformskom agendom, poručilo je holandsko predsedništvo, s čim su saglasne ostale evropske institucije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EP usvojio rezoluciju o BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2016

Evropski parlament u Strazburu usvojio je danas velikom većinom glasova novu rezoluciju o BiH, kojom se daje podrška evropskim perspektivama te zemlje...U rezoluciji se, kako navodi Fena, napominje i da BiH mora mnogo toga da uradi ukoliko želi "čvrsto" da stane na evropski put i "jasno" poručuje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.