Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 19:35

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Sa 483 glasa "za", 73 "protiv" i 133 suzdržana, Evropski parlament usvojio je, u formi Rezolucije, izveštaj o BiH koji je pripremio Komitet za spoljne poslove.

Izveštaj je podeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okolinu, spoljnu politiku i sigurnost.

Evropska unija, kako je navedeno, „snažno podržava suverenitet, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritorijalni integritet i nezavisnost BiH“.

Iz Brisela su osudili narušavanje državnosti i Ustava BiH i pozvali političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prenosi Tanjug.

U rezoluciji se osuđuje i "nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici".

Ranije, većina evropskih parlamentaraca, članova Komiteta za spoljnu politiku, podržali su usvajanje ovog izveštaja.

Njih osam tada je bilo protiv, a među njima su bili evroparlamentarci iz Hrvatske.

Takođe, odbijeni su svi amandmani na tekst Predloga rezolucije hrvatskih evroposlanika, što, prema oceni "Kliksa", predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost, niti "legitimno predstavljanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021

Evropski parlament je danas sa 483 glasova "za" i 73 "protiv", kao i 133 uzdržanih, usvojio u formi rezolucije izveštaj o Bosni i Hercegovini, koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za spoljne poslove...Izveštaj je podeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.