Evropski parlament ukinuo imunitet bivšem katalonskom predsedniku Pućdemonu

Izvor: Beta, 09.Mar.2021, 10:51

Evropski parlament ukinuo imunitet bivšem katalonskom predsedniku Pućdemonu

Evropski parlament ukinuo je danas imunitet bivšem predsedniku španske pokrajine Katalonije Karlesu Pućdemonu (Carles Puigdemont) i još dvoje katalonskih evroposlanika što je tražila Španija zbog njihovog pokušaja otcepljenja.Za ukidanje imuniteta glasalo je 400 evroposlanika, 248 je bilo protiv a 45 uzdržano, saopštio je Parlament. Tajno glasanje počelo je sinoć.Pored Pućdemona izglasano je ukidanje imuniteta bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Kominu i bivšoj regionalnoj ministarki obrazovanja Klari Ponsati.Pućdemon i nekoliko njegovih kolega pobeglo je u Belgiju u oktobru 2017. godine strahujući od hapšenja posle referenduma za nezavisnost u Kataloniji koji je španska vlada proglasila ilegalnim.U 2019. godini Pućdemon, Komin i Ponsati osvojili su mesta u Evropskom parlamentu na evropskim izborima za to telo i dobili su zaštitu kao njegovi članovi.Pućdemonovi advokati planiraju da ulože žalbu na ukidanje njegovog imuniteta Evropskom sudu pravde u Luksemburu.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

EP ukinuo imunitet bivšem katalonskom predsedniku Pućdemonu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Mar.2021

Evropski parlament ukinuo je danas imunitet bivšem predsedniku španske pokrajine Katalonije Karlesu Pućdemonu (Carles Puigdemont) i još dvoje katalonskih evroposlanika što je tražila Španija zbog njihovog pokušaja otcepljenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.