Evropski parlament poziva na demokratski konsenzus u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament poziva na demokratski konsenzus u Turskoj

S obzirom da sukob između vlade AKP koja ima islamske korene i sekularnog pravosuđa povećava političku krizu u Turskoj, Evropski parlament (EP) je reagovao i pozvao obe strane da se uzdrže od kontroverznih koraka.

26/05/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 26/05/08

U izveštaju od prošle nedelje, Evropski parlament (EP) je pozvao tursku vladu koja vuče korene iz Islama i sekularnu opoziciju da teže konsenzusu i drže se demokratskih principa >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kako bi izbegli dublju političku krizu.

U tom ključnom izveštaju usvojenom u sredu (21. maja) takođe se izražava zabrinutost u pogledu postupka za zatvaranje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP). EP je apelovala na najviši sud Turske da poštuje vladavinu zakona, evropske standarde i pravila ukidanja političkih stranaka.

Tenzije oko naslućene pretnje sekularizmu rasplamsavale su se u intervalima, od kada je stranka premijera Redžepa Tajipa Erdogana došla na vlast 2002. godine. Prošle godine, kada je AKP kandidovala Abdulaha Gula za predsednika, turska vojska je upozorila da će braniti sekularizam po svaku cenu. Odlučujućom pobedom na prevremenim izborima u julu 2007. godine AKP je međutim od birača dobila jak mandat, a Gul je ponovo predložen i izabran.

U martu ove godine turski glavni tužilac podneo je zahtev za zatvaranje stranke, tvrdeći da podriva sekularni karakter države. Postupak je sada pred Ustavnim sudom, čijih je osam od 11 sudija imenovao Gulov prethodnik, nepokolebljivi sekularista Ahmet Nedžet Sezer.

Sukob između Ankare i njenog pravosuđa zaoštrio se prošle nedelje, kada je Vrhovni žalbeni sud optužio vladu da vrši pritisak na sudije i pokušava da oslabi osnivačke sekularne principe republike. AKP odbacuje tvrdnje da ima skrivene namere islamizacije i opisuje sebe kao "konzervativnu demokratsku" stranku.

U svom Izveštaju o napretku Turske 2007, koji je EP odobrio sa 467 prema 62 glasa, parlament je uzeo u obzir zabrinutost sekularista. Međutim, insistirano je na tome da za rešavanje trenutnog zastoja i ponovnog pokretanja procesa pridruživanja Turske EU ne postoji druga opcija osim demokratije.

"[Mi] podstičemo tursku vladu sa preduzme dalje sistematske napore da osigura da demokratski izabrano političko rukovodstvo snosi punu odgovornost za formulisanje unutrašnje, spoljne i bezbednosne politike", rekli su poslanici EP.

U izveštaju je takođe otvoreno izražena podrška novom "civilnom ustavu", koji je ocenjen kao ključna prilika da se ljudska prava i osnovne slobode usade u srž ustava.

Komesar za proširenje EU Oli Ren, veliki pristalica procesa pridruživanja Turske EU, obratio se članovima EP i izrazio nadu da će Turska prevazići krizu. On je tražio "da se počne iskreni politički dijalog u Turskoj i da se poštuju i demokratija i sekularizam".

U izveštaju se takođe Ankara poziva da unapredi slobodu izražavanja, garantuje prava nemuslimanskim manjinama i pruži ženama veće mogućnosti.

Poslanici EP takođe su pozvali Tursku da teži trajnom rešenju kurdskog problema.

"To može biti zasnovano samo na opipljivim poboljšanjima u pogledu kulturnih, ekonomskih i socijalnih prilika ... uključujući stvarne mogućnosti da se kurdski jezik uči u javnom i privatnom školskom sistemu i da se koristi u emisijama, svakodnevnom životu i u pristupu javnim službama", navodi se u izveštaju. EP je preporučio da se prokurdska Stranka demokratskog društva (DTP) jasno distancira od PKK i teži miroljubivom rešenju kurdskog pitanja unutar demokratske turske države.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.