Evropski parlament: Sve obaveze ispuniti do početka izborne kampanje

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: Sve obaveze ispuniti do početka izborne kampanje

Evropski parlament (EP) pozvao je posle treće runde međupartijskog dijaloga u Srbiji na "hitne korake radi ispunjavanja obaveza za poboljšanje uslova za parlamentarne izbore 2020. godine" i "punu primenu svih obaveza pre početka izborne kampanje".
Evropski parlament se poziva na zajedničko saopštenje posrednika EP i predsednice Skupštine Srbije nakon treće runde međupartijskog dijaloga, održane 12. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 13. decembra u Beogradu.

"Konkretna primena svih obaveza treba da bude fokus u periodu do početka izborne kampanje, kako bi se ostvario opipljivi napredak na terenu, posebno u oblasti slobode medija i kada je reč o ulozi regulacije javnih emitera", naveo je EP u saopštenju.
U dokumentu koji je objavio EP kaže se da, "iako je došlo do napretka u poboljšanju rada Republičke izborne komisije (RIK)", konkretna primena obaveza, u striktno određenim vremenskim okvirima, i dalje je neophodna u ključnim oblastima kao što su poboljšanja u radu REM-a koja se odnose na imenovanje novih članova, usvajanje nove regulative za javne emitere i efikasna primena tih emitera, uspostavljanje Nadzornog odbora u parlamentu i njegov transparentan i nepristrasan rad, kao i primena novih izmena relevantnih zakona za poboljšanje izbornih uslova u praksi.
Navodi se da je treća runda dijaloga uvela striktni vremenski okvir za primenu svake od predviđenih obaveza.
"Imperativ je poštovanje ovog vremenskog okvira i puna primena svih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi svi učesnici, a posebno građani Srbije, imali veće poverenje u integritet izbornog okvira", navodi se u saopštenju EP.
U tekstu se dodaje da je tokom treće runde međupartijskog dijaloga razgovarano i o mogućnosti da se izbori održe "što je kasnije moguće, ne u martu, već u treminu koji odredi predsednik Republike Srbije".
"To će dati vremena za primenu svih obaveza, a svim učenicima, posebno građanima Srbije, omogućiti da osete pun efekat poboljšanja izbornih uslova", stoji u tekstu.
EP navodi da međupartijski dijalog mora da nastavi da nadgleda primenu svih obaveza u skladu sa zacrtanim vremenskim odrednicama.
"Dijalog je prihvatio ponudu EP posrednika da nastave nadgledanje napretka implementacije i primetio njihovu spremnost da pruže bilo kakvu dalju podršku ukoliko to zatraži Narodna skupština", zaključuje se u saopštenju izdatom u EP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.