Evropski lideri: Zaustaviti klimatske promene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski lideri: Zaustaviti klimatske promene

Lideri 16 evropskih zemalja pozvali su danas, uoči međunarodne konferenecije o klimi idućeg meseca u Poljskoj, da se uloži više napora da se zaustavi globalno zagrevanje, javlja AP.

U zajedničkoj deklaraciji, predsednici i premijeri ocenili su da su klimatske promene ključni izazov današnjice i podsetili da su se prosečne temperature već znatno povečale u odnosu na predindustrijsko doba.

"Osetili smo neposredne posledice već ovog leta, uključujući i Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vreli talasi i vatrena stihija od Grčke do Arktičkog kruga odneli su živote desetina ljudi", navedeno je u deklaraciji.

U Deklaraciju, koja je usvojena na inicijativu predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, navodi se, inače, da bi dalje otopljavanje predstavljalo ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti u svetu.

Na konferenciji o klimi od 2. do 14. decembra u Poljskoj učesnici će nastojati da finalizuju dogovor postignut 2015. u Parizu i da postave nove, ambicioznije ciljeve do 2025. godine.

Ciljevi u dokumentu koji su u Parizu potpisali predstavnici više od 190 zemalja, pokazali su se kao nedovoljni da do kraja veka smanje emisiju štetnih gasova tako da da nivo rasta globalnog zagrevanja bude manji od dva stepena Celzijusova.

"Mi svi zajedno imamo obavezu prema budućim generacijama da učinimo sve što kao ljudi možemo kako bismo zaustavili kllimatske promene, kao i da se prilagodimo njihovim negativnim posledicama", naveli su evropski lideri u Deklaraciji.

Među potpisnicima su predsednici Nemačke, Italije i Grčke, ali ne i domaćina predstojeće konferencije Poljske.

Poljska vlada, naiem, planira da podnese posebnu deklaraciju, uz podrušku joše nekih zemalja, u kojoj će zahtevati "pravičnu tranziciju".

Ta fraza podrazumeva da radnici u tradicionalnim industrijama koje emituju ugljen dioksid, kao što je proizvodnja uglja, dobiju finansijsku pomoć i prekvalifikaciju, ali neke države strahuju da je to samo izgovor da industrijske zemlje, poput Poljske, iznude dodatnu pomoć.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.