Evropski komesar obišao Obrenovac

Izvor: B92, 24.Maj.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski komesar obišao Obrenovac

Obrenovac -- Evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han obišao Obrenovac. U centru grada i dalje nema tehničke vode, ni struje, i dalje ima problema sa kanalizacijom.

Evropski komesar za razvoj je, kako prenosi naš reporter iz Obrenovca, nakon što je video štetu koju je poplava načinila ovom gradu, rekao: rečeno mi je da je danas u Obrenovac bolje nego prethodnih dana, ne mogu da zamislim kako je bilo.

Sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti biće usmerena momentalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pomoć najugroženijima, a kako je rekao ministar Dačić, postoji još nekoliko osnova po kojima Srbija može, kao kandidat za pristupanje EU, da dobije pomoć.

Han je, u pratnji prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, najpre obišao uži centar Obrenovca, gde je video ljude koji iz svojih radnji i kuća iznose sve što su imali. Sve što je bilo u njihovim objektima oni iznose napolje, na gomilu, a potom se to kamionima vozi na deponiju.

Evropski komesar je zatim seo u čamac i obišao delove grada kojima još ne može da se priđe. Nekad dok ne vidite sami ne možete da shvatite razmere štete, rekao je Han. Ovo što je video dalo mu je razlog da napiše urgentan zahtev za pomoć.

Kako je rekao Han ranije danas, na sastanku s premijerom Vučućem u Vladi Srbije, Srbija će dobiti značajnu pomoć.

Novac koji bi stigao iz ovog Fonda najpre će biti potrošen za ispumpavanje vode iz mesta na kojima se ona i dalje nalazi.

Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da će se vrlo brzo raditi na prikupljanju podataka o šteti, koji će se slivati u jedan centar u Vladi Srbije.

Han je ocenio da je žrtvama poplava u Srbiji potrebna pomoć, i naglasio da slične razmere šteta do sada nije video.

"Ovakve štete video sam samo u Poljskoj, ali ne i u toj meri", kazao je Han Tanjugu.

On je kazao da slikama sa terena, preko medija u Evropi, treba ukazati na štete kako bi se povećala već postojeća solidarnost Evropljana.

"Ljudima u Srbiji je potrebna pomoć. Njihovim patnjama nema kraja, iako su već 10 dana pod vodom. Kako sam čuo sve zavisi od Dunava, jer dok Sava ne može da se ulije u Dunav, neće biti poboljšanja", istakao je Han, dodajući da je to tragedija.

Spremnost na pomoć postoji širom Evrope, ali prema njegovim rečima, u takvoj situaciji, ukazujući na primer Austrije, ističu se neposredni susedi.

Kada je reč o Fondu solidarnosti EU, prema njegovim rečima, on je tu da državama članicama a, kako je konstatovao, Srbija ima isti tretman, nadoknadi deo troškova koje su imale u savladavanju krize.

Ministar Dačić je, u izjavi novinarima, rekao da je evropskog komesara, prilikom nedavnog boravka u Briselu, zamolio da dođe i na licu mesta se uveri u razmere tragedije koja je zadesila Srbiju.

"Za nas njegova poseta veoma mnogo znači jer ima političku poruku a to je da će EU pomoći Srbiji", naglasio je Dačić dodajući da je za našu zemlju sada važno "a u čemu očekujemo pomoć Hana kao komesara, da se uradi dobro sročen zahtev za dobijanje sredstava iz Fonda solidarnosti EU".

Dačić je objasnio da će komisija, na čijem čelu je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u narednih deset nedelja najkasnije utvrditi štetu, i to sveukupnu, nezavisno da li je u javnom ili privatnom sektoru.

Prema rečima Dačića, Han je obećao da će našoj administraciji pomoći u formulisanju molbe, nakon čijeg podnošenja sledi provera, a posle odluke Evropske komisije saglasnost treba da daju Evropski parlament i Savet EU.

On je podvukao da je važno da što pre završimo naš deo posla, kako bi EU mogla da što pre donese odluku.

"Nadamo se da bismo mogli sve da stignemo da završimo do septembra, a to znači da do jula podnesemo zahtev", ukazao je Dačić.

On je naveo da je Fond solidarnosti samo jedan od mehanizama, a da su drugi IPA i razvojni fondovi, donatorske konferencije, bilateralna pomoć.

Istovremeno je podvukao da je Srbija u ovom potpuno ravnopravna sa svim zemljama članice EU, kada je reč o korišćenju fondova, i dodao da je visina štete takva da nas "nažalost kvalifikuje za fond solidarnosti".

Komesar Han je poručio da će EU zasigurno podržati Srbiju i, takođe, naglasio da se u ovoj situaciji Srbija tretira kao svaka članica EU, te da se na nju primenjuju sve mere asistencije i Fond solidarnosti, kao što bi to bio slučaj sa članicama.

"U tako teškoj situaciji to je pozitivan znak. Srbija ne može samo danas i sutra računati na Evropu već i ubuduće", podvukao je Han, koji je izrazio saučešće porodicama žrtava, rekavši da ne može ni zamisliti kako je bilo pre par dana, videvši današnje stanje u Obrenovcu koje je i dalje veoma teško.

U poseti Obrenovcu, zajedno sa evropskim komesarom, bili su i ministarka Mihajlović, kao i ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić: Podižemo snagu bloka 1 TENT-a A

Ministar Antić izjavio je da se trenutno radi na podizanju snage bloka 1 Termoelektrane "Nikola Tesla" A, koja bi do sutra trebalo da bude dovedena na optimalan nivo.

"U ovom trenutku se nalazimo u fazi aktiviranja sinhronizacije na mreži i dizanja snage bloka 1 TENT A, i očekujem da ćemo u toku današnjeg i sutrašnjeg dana dovesti na optimalan nivo", izjavio je Antić novinarima.

Prema njegovim rečima, nakon toga uslediće aktiviranje bloka 3 i 5, te stavljanje TENT A u fazu isporučivanja električne energije normalnog kapaciteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.