Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2009, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

BEOGRAD - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, danas je obeležen i u Srbiji, a tim povodom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je u zgradi Narodne banke Srbije izložbu dečjih likovnih radova na temu "Moderno ropstvo".

Otvaranju izložbe prisustvovao je i novi šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, predstavnici diplomatskog kora, kao i članovi Republičkog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policijsko i preventivno delovanje

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Evropske komisije u Beogradu Vensen Dežer ukazali su danas da je, uz policijsko, neophodno i preventivno delovanje na sprečavanju trgovine ljudima - posebno dece i žena.

Zadatak svih u demokratskom društvu je da se bore protiv ove pojave, a današnji skup ima za cilj da ukaže na jasnu opredeljenost Vlade Srbije da stane na put trgovini ljudima i da upozori sve a naročito mlade na tu opasnost, rekao je Dačić na otvaranju izložbe povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Dežer je istakao da je motiv obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima - "nimalo tolerancije za kriminalce i puna podrška žrtvama".

Dačić je, u prostorijama Narodne banke Srbije otvorio izložbu dečjih likovnih radova na temu "Moderno ropstvo", a uz Dežera, otvaranju postavke prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i članovi Republičkog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Žrtve - žene i deca

U saopštenju OEBS-a povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, navedeno je da su većina žrtava identifikovanih u Srbiji u 2009. godini bile žene, a oko polovina žrtava deca. Jedan od prioriteta mandata Misije je borba protiv trgovine ljudima.

Srbija je zemlja porekla, tranzita i odredišta za muškarce, žene i decu kojima se trguje na međunarodnom i nacionalnom nivou, uglavnom u svrhe seksualnog iskorišćavanja i prinudnog rada, navedeno je u saopštenju.

OEBS u borbi protiv trgovine

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos pohvalio je napore koje Vlada Srbije ulaže u borbu protiv trgovine ljudima, krivičnog dela koje i dalje predstavlja stalnu opasnost.

Kipreos je rekao da "Misija OEBS u potpunosti podržava nastojanja nadležnih organa u Srbiji da sprovedu nacionalnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima".

"Mi doprinosimo ovom radu putem stručnih saveta, kao i kroz aktivnosti kojima je cilj jačanje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta policajaca, tužilaca, sudija i socijalnih radnika u Srbiji", kazao je Kipreos.

On je istakao ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova u povećanju broja započetih istraga i rešenih slučajeva, kao i u unapređenju postupka identifikacije žrtve.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da "trgovina ljudima obezvređuje ljudska dostignuća i isto tako narušava tehnološki, naučni ili industrijski razvoj bilo kog društva".

Seksualno iskorišćavanje

U Zapadnu Evropu godišnje stiže nekoliko stotina hiljada žena, žrtava trgovine ljudima, a procenjuje se da je godišnja dobit od seksualnog iskorišćavanja žena viša od 12 milijardi dolara.

Muškarci su najčešće žrtve prisilnog rada, žene prostitucije, a deca prosjačenja i prodaje porodicama bez dece.

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Njegovo obeležavanje je važno u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, te u podizanju svesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.