Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komsija izdvaja šest miliona evra za migrante BiH

SARAJEVO - Službi za poslove sa strancima od početka godine do 5. jula prijavljen je 8.081 nezakoniti migrant, a 7.424 iskazalo je namjeru za podnošenje azila, dok je 686 podnijelo zahtjev za azil, navodi se u Informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i preduzetim aktivnostima.

U informaciji, koju je danas usvojio Savjet ministara BiH, navodi se da je Granična policija BiH od 28. juna do 5. jula evidentirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 723 nezakonita migranta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno bi trebali biti prebačeni u šatorsko naselje u Agrokomercu do rješavanja njihovog trajnog smještaja, uz međunarodnu pomoć u obezbjeđivanju hrane i zdravstvene zaštite.

Na sjednici Savjeta ministara BiH naglašena je neophodnost provođenja svih prioriteta iz Akcionog plana hitnih mjera, uz dosljedno poštivanje zakona BiH o azilu i strancima.

Operativni štab za pitanje migracija BiH pripremiće za narednu sjednicu Savjeta ministara BiH zaključke i odgovarajuće odluke kako bi buduće aktivnosti bile usmjerene na dalje jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, dalje sprečavanje nelegalnih prelaza i pojačane akcije nadležnih organa u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima.

Ministar inostranih poslova BiH razgovaraće sa kolegama iz Srbije i Crne Gore o modalitetima jačanja saradnje u oblasti migracija.

Evropska komisija najavila je izdvajanje šest miliona evra iz alokacije za državni program IPA 2018 za BiH za finansiranje pomoći BiH u pogledu migracija, navodi se u Informaciji Direkcije za evropske integracije o odgovoru Evropske komisije na upućenu molbu za razmatranje pomoći EU BiH u vezi sa migrantskom krizom, koju je Savjet ministara BiH primio k znanju.

Evropska komisija je predložila fokusiranje podrške na tri oblasti - unapređenje identifikacije i registracije migranata, te njihov adekvatni smještaj, posebno u područjima u blizini Sarajeva i u USK, i nastavak pružanja osnovnih usluga kao što su hrana, zdravstvena zaštita, neprehrambeni proizvodi, bezbjednost.

Treća oblast odnosi se na podršku Graničnoj policiji BiH za unapređenje kapaciteta za graničnu kontrolu i nadzor.

Predložena podrška bila bi realizovana kroz Program posebnih mjera i po hitnom postupku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.