Evropska komisija podržava inicijativu za osnivanje REKOM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2010, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija podržava inicijativu za osnivanje REKOM

NOVI SAD - Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer podržao je danas inicijativu nevladinih organizacija iz regiona bivše SFRJ za osnivanje Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

Dežer je na otvaranju Šestog regionalnog foruma o tranzicionoj pravdi u Novom Sadu rekao da pristup tematici ratnih zločina treba da ima regionalni aspekt jer su i zločini koji su se dešavali u protekloj deceniji u ratovima na prostoru bivše SFRJ takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imali regionalni karakter.

"Ništa ne može da bude postignuto bez regionalnog pristupa suočavanju sa prošlošću i istraživanju ratnih zločina", kazao je Dežer.

Prema njegovim rečima, države u regionu treba da zaključuju bilateralne i multilateralne sporazume koji se tiču saradnje po pitanju istrage ratnih zločina.

"Ne smeju da se dešavaju slučajevi da oni koji su optuženi za ratne zločine u jednoj državi jednostavno pobegnu u drugu državu u regionu i tako izbegnu pravdi", rekao je Dežer.

On je poručio da Evropska komisija podržava inicijativu nevladinih organizacija iz regiona koje se zalažu za formiranje REKOM-a, i dodao da je takva komisija, kao vansudska institucija, veoma potrebna regionu u procesu suočavanja sa prošlošću.

"Ta komisija sprečiće istorijski revizionizam i političku manipulaciju s prošlošću", ocenio je Dežer.

Potpredsednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova Makanova takođe je podržala inicijativu za osnivanje REKOM-a i dodala da vojvođanske vlasti podržavaju sve inicijative koje imaju za cilj suočavanje s prošlošću zarad bolje budućnosti.

Ona je ocenila da ne postoji kolektivna, već samo individualna krivica, i založila se za kažnjavanje svih onih koji su činili ratne zločine.

"Samo na taj način možemo da se suočimo sa prošlošću i da izborimo sretniju budućnost za našu decu", navela je Tomanov Makanova.

Ona je podsetila da je Skupština Vojvodine odmah posle pada Miloševićevog režima formirala Anketni odbor za utvrđivanje činjenica o dešavanjima u Vojvodini od 1941. do 1948. godine, kao i da je 2003. godine usvojena Rezolucija o nepriznavanju kolektivne krivice.

Podsetila je i da je Novi Sad prošle godine dobio Prolaz Srđana Aleksića, nazvan po mladiću koji je ubijen u Trebinju jer je branio svog komšiju Bošnjaka Alena Glavovića.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je da je inicijativa nevladinih organizacija za osnivanje REKOM-a "ogroman posao, kojem se treba pokloniti".

"Bez suočavanja sa činjenicama, buduće generacije će živeti u konfuziji i nedoumici, a u takvoj situaciji svaka varnica ratnog huškaštva može da zapali požar", ocenio je Žilnik.

Prema njegovim rečima, u političkim i intelektualnim elitama u državama na prostoru bivše SFRJ postoje još mnogi koji su se okoristili o ratove i koji će samim tim pokušati da zaustave inicijativu za osnivanje REKOM-a.

"Međutim, i tokom samih ratova bilo je časnih i hrabrih pojedinaca, građana, medija koji su uspevali da održe atmosferu humanosti. Zahvaljujući njima, osećanje da je komunikacija među nama je opstalo. Ma koliko težak bio vaš posao, siguran sam da će istina na kraju pobediti", poručio je Žilnik.

Tokom dana učesnici Foruma imaće priliku da slušaju javna svedočenja žrtava ratnih zločina iz Bosne i Hercegovine, kao i iskustva iz rada sličnih komisija iz Čilea i Perua.

Na Forumu u hotelu "Park" učestvuje oko 300 predstavnika nevladinih organizacija i pojedinaca iz celog regiona bivše SFRJ.

Dvodnevni Forum u ime Koalicije za REKOM organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Koaliciju za REKOM čini više od 600 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona. Inicijativa je pokrenuta 2006. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.