Evropska centralna banka i NBS: Repo linija za obezbeđivanje likvidnosti u evrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 16:40

Evropska centralna banka i NBS: Repo linija za obezbeđivanje likvidnosti u evrima

Evropska centralna banka (ECB) i Narodna banka Srbije postigle su sporazum da uspostave repo liniju za obezbeđivanje likvidnosti u evrima srpskim finansijskim institucijama ukoliko se javi takva potreba u uslovima poremećaja na tržištu nastalih zbog pandemije Kovid-19.

Na taj način omogućen je dodatni vid podrške domaćoj ekonomiji u uslovima pandemije Kovid-19, saopšteno je iz NBS.

Putem ove repo linije ECB obezbeđuje likvidnost u evrima centralnim bankama zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje nisu članice zone evra u zamenu za odgovarajući kolateral u evrima.

Repo linija daje mogućnost NBS da od ECB -a pozajmi maksimalno milijardu evra, preciziraju iz centralne banke Srbije.

Svako pojedinačno korišćenje sredstava može se vršiti na rok od najviše tri meseca. Repo linija ostaje na snazi do kraja juna 2021, osim ako se taj rok ne produži.

NBS ponovo ističe da ni dinarska ni devizna likvidnost domaćeg bankarskog sektora nisu ugrožene. I pre krize izazvane virusom korona, kako se naglašava, bankarski sistem je poslovao u ambijentu visokih viškova likvidnosti.

Blagovremenim i adekvatnim merama, koje je NBS sprovela od samog početka krize, obezbeđena je dodatna podrška likvidnosti finansijskog sistema Srbije.

Visok nivo deviznih rezervi zemlje predstavlja više nego dovoljan potencijal za odgovor na eventualne poremećaje devizne likvidnosti.

U situaciji globalne neizvesnosti izazvane pandemijom virusa korona, uspostavljanje preventivne repo linije sa ECB-om pruža dodatnu sigurnost i daje snažnu poruku da NBS preduzima sve što je moguće kako bi se sačuvala stabilnost domaćeg finansijskog tržišta i ekonomije u celini, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ECB i NBS: Repo linija za obezbeđivanje likvidnosti u evrima

Izvor: B92, 17.Jul.2020

Beograd -- ECB i NBS postigle su sporazum da uspostave repo liniju za obezbeđivanje likvidnosti u evrima srpskim finansijskim institucijama ukoliko se javi takva potreba...Evropska centralna banka pozitivno je odgovorila na inicijativu Narodne banke Srbije za uspostavljanje preventivne repo linije putem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.