Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska budućnost regiona u rukama mladih

Mladi iz regiona spremni su da preuzmu odgovornost za sprovođenje najvažnijih poslova i pomognu u suočavanju sa zajedničkom prošlošću i promovisanju vrednosti Evropske unije, poručeno je juče sa prvog Beogradskog samita 2009.

Na skupu, koji se u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava održava u hotelu Kontinental, usvojena je deklaracija u kojoj se od vlada zemalja Zapadnog Balkana traži da obezbede punu saradnju sa Haškim tribunalom kao i pružanje podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.

U deklaraciji se takođe traži od vlada država regiona da omoguće efikasan rad nezavisnih institucija, da se bezrezervno bore protiv svih oblika diskriminacije, kao i da se omogući sloboda kretanja u regionu kroz priznavanje putnih isprava Kosova.

Mladi takođe traže jačanje institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja, rasizma i ksenofobije, efikasniju primenu usvojenih zakona...

Od EU mladi su u usvojenoj deklaraciji zatražili da tranziciona pravda bude sastavni deo pregovora o priključivanju EU, kao i da se to pitanje ne vezuje samo za saradnju s Hagom. U poruci zemljama EU takođe se traži da kriterijumi za proveru stepena vladavine prava ne budu broj usvojenih zakona već njihova primena. Deklaracija je prihvaćena jednoglasno i biće sledeće sedmice upućena vladama država regiona kao i zvaničnicima EU u Briselu. Samit u Beogradu je prvi takav skup mladih iz regiona koji će se održavati jednom godišnje u različitim centrima Zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.