Evropa je naša:Radikalni desničari u Kopenhagenu zapalili Kuran tokom iftara

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa je naša":Radikalni desničari u Kopenhagenu zapalili Kuran tokom iftara

U znak protesta zbog održavanja iftara u Kopenhagenu, na kojem se okupilo oko 2.000 vernika, radikalni desničari zapalili su Kuran i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane, objavila je agencija Anadolija na svom sajtu.

Grupa radikalnih desničara, koje je predvodio lider partije "Stream Kurs" Rasmus Paludan, zapalila je Kuran sinoć na gradskom trgu i na balkonu hotela postavila transparent s porukom "Evropa je naša".

Danska policija je uklonila transparente i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udaljila radikalnu grupu sa gradskog trga, na kojem je tradicionalno održan iftar - večernji obrok tokom razmazana.

Iftar arrangements at #Denmark pic.twitter.com/9yrSzQDLMf

— 🕋 ιмran ѕнeιĸн -شيخ عمران 🕋 (@ImranImvu) May 8, 2019

S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca, koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar.

Anadolija navodi i da je, istovremeno, sinoć u mestu Hedehusene izbio požar u Fatihovoj džamiji, udaljenoj oko 35 kilometara od centra Kopenhagena.

Vatrogasci su uspeli da spreče širenje požara, a turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek rekao je da u požaru nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta.

- Od nadležnih vlasti ne ocekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Rekli su nam da žele da sarađuju s nama - naveo je Ipek.

Uzrok požara je predmet istrage.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.