Evropa: U Turskoj zaraženo više od četiri miliona ljudi, EU fokusirana na vakcine Fajzer/Biontek, Litvanija uvodi digitalni sertifikat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 09:43

Evropa: U Turskoj zaraženo više od četiri miliona ljudi, EU fokusirana na vakcine Fajzer/Biontek, Litvanija uvodi digitalni sertifikat

Austrijska pokrajina Gornja Austrija prijavila je prvi put prisustvo britansko-južnoafrikčkog soja korona virusa. Više od trećine kovid pozitivnih pacijenata, koji su dospeli na intenzivnu negu u Austriji, nije preživelo oboljenje.

Ta mutacija potvrđena je kod jednog pacijenta u Lincu.

Osoba, kod koje je utvrdjen ovaj soj, bila je asimptomatična i u međuvremenu je izlečena.

U Gornjoj Austriji u 13 kalendarskoj nedelji udeo novih sojeva u pozitivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << PCR testovima iznosio je 93,1 odsto.

Francuska ne odustaje od Džonson&Džonson, stiglo 200.000 doza

Vlada je saopštila da će se vakcina protiv Kovid 19 proizvođača Džonson i Džonson u Francuskoj koristiti prema ranijem planu uprkos suspenziji u SAD i potvrdila je da je ova zemlja primila prvu isporuku od 200.000 doza.

"Vakcine Džonson i Džonson koje su stigle ranije ove nedelje trenutno se prosleđuju lekarima opšte prakse i apotekama", rekao je novinarima portparol francuske Vlade Gabriel Atal, prenosi Rojters

Agencija navodi da je ministarstvo zdravlja saopštilo da Francuska očekuje 600.000 doza Džonson i Džonson vakcine do kraja meseca.

Amerićke savezne zdravstvene agencije preporučuju da se zaustavi korišćenje vakcine Džonson&Džonson nakon što je šest primalaca razvilo retki poremećaj u vidu krvnih ugrušaka.

Lajen: EU fokusirana na vakcine Fajzer/Biontek

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je će EU u drugom kvartalu 2021. godine dobiti dodatnih 50 miliona doza vakcine kompanje "Fajzer Bajontek" kako proces vakcinacije ne bi bio ugrožen problemima u isporuci vakcina drugih kompanija.

"Dogovorili smo sa kompanijom "Fazjer i Bajontek" da još jednom ubrzamo isporuku vakcina. To znači da će 50 milliona dodatnih doza vakcine "Fajzer Bajontek" biti isporučeno EU u drugom kvartalu 2021. godine što će ukupan broj doza te vakcine u EU podići na 250 miliona samo u drugom kvartalu", kaće Lajen.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, dodaje da će se EU i u budućnosti u najvećoj meri oslanjati na saradnju sa kompanijom "Fajzer Bijontek" koja se "pokazala kao dobar i odgovoran partner".

"Potrebno nam je da se fokusiramo na tehnologije koje su dokazale svoju vrednost kao što su mRNA vakcine. Na osnovu toga ulazimo u pregovore sa "Bajontek Fajzerom" za treći ugovor koji predviđa 1,8 milijardi dodatnih doza vakcina tokom 2022 i 2023. godine", kaže Lajen.

Ona dodaje da će "ugovori sa drugim kompanijama možda uslediti", kao i da će sve doze i osnovne komponente vakcina biti prizvedene na tlu EU.

Ursula fon der Lajen naglašava da EU mora da se pripremi za budućnost i pobedu nad virusom što, prema njenim rečima, podrazumeva moguće "buster" doze kako bi se produžio imunitet, a ako se pojave novi sojevi virusa i na razvoj prilagođenih vakcina.

Suspenzija "Džonson i Džonsona" pomeriće sticanje kolektivnog imuniteta

Suspenzija vakcina "Džonson i Džonsona" protiv kovid-19 mogla bi da odloži napore da se vakciniše većina ljudi u Evropskoj uniji za više od dva meseca do decembra, prognozirala je danas kompanija za naučne informacije i analitiku Erfiniti.

Ako EU ne bude mogao da koristi vakcinu "Džonson i Džonsona" u nedogled, vremenski okvir za vakcinaciju 75 odsto stanovništva mogao bi da bude pomeren do decembra, naveo je Erfiniti, preneo je Rojters.

Bez vakcina "Džonson i Džonsona" EU će dostići pokrivenost od 75 procenata, koja se smatra merilom za postizanje kolektivnog imuniteta do 8. decembra, predviđa Erfiniti, što je dva meseca više od ranije očekivanog datuma 30. septembra.

Prema proceni te kompanije u SAD bi bez vakcina "Džonson i Džonsona" kolektivni imunitet bio postignut 17. septembra umesto 22. jula.

Danska u potpunosti zaustavila vakcinisanje AstraZenekom

Danska zdravstvena uprava potvrdila je danas da će u potpunosti zaustaviti upotrebu vakcine AstraZeneke protiv kovid-19 u okviru svog programa vakcinacije.

Uprava je odlučila da nastavi sa vakcinacijom protiv kovid-19 bez vakcine AstraZeneke, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Burgenland ne sledi Beč i Donju Austriju-otvara se u ponedeljak

Austrijska pokrajina Burgenland neće slediti Beč i Donju Austriju po pitanju produžetka mere zaključavanja, već će od ponedeljka popustiti epidemiološke mere, najavio je danas guverner te pokrajine Peter Doskocil.

Doskocil je, na konferenciji za štampu, rekao da se u Burgenlandu u ponedeljak ponovo otvaraju škole i prodavnice.

"Brojke masivno opadaju i to bi trebalo uskoro da se odrazi i na smanjenje pritiska na jedinice intenzivne nege bolnica", kazao je on.

Inače broj kovid pacijenata na intenzivnoj nezi u Burgenlandu sa 27 je novi rekord.

Popuštanje mera uslediće uz dodatne mere predostrožnosti kao i tri testiranja nedeljno za đake, i dva za nastavno osoblje.

Odluku o popuštanju mera vlasti Burgenlanda su doneli konstatujući "savršen razvoj", preneo je Doskocil.

"Brojke se smanjuju i mi smo među tri najbolje pokrajine što se razvoja tiče", rekao je on.

Doskocil je kazao da želi da se osloni na strategiju prema kojom bi građani naučili da žive sa pandemijom.

"Lično sam došao do spoznaje da je najverovatnije greška da gledamo na pandemiju po motu ili otvaramo ili zatvaramo. To neće biti rešenje", dodao je on.

Međutim, ukazao je i da, ako njegova strategija ne bude uspešna, vlada Burgenlanda mora ponovo pribeći drastičnim merama.

Pošto se Burgenland "otvorio" stanovnici Beča i Donje Austrije, koji ostaju "zaključani" do 2.maja, mogli bi pokušati da drastične mere izbegnu odlaskom u Burgenland.

Doskocil, međutim, ne veruje da će se Bečlije i građani Donje Austrije odlučiti na kršenje zabrane napuštanja svoje pokrajine radi odlaska u Autlet centar Parndorf ili slično.

Beč i Donja Austrija smatrale su važnim da čitav istok Austrije, a u to spada i Burgenland, zbog i dalje loše epidemiološke situacije, ostane zaključan.

Računalo se u Beču da će Burgenland pratiti odluku o produženju zaključavanja do 2. maja, što sada nije slučaj.

Austrija:Raste smrtnost kovid pacijenata na intenzivnoj nezi

Oko 35 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj nezi je preminulo, pokazuje studija Ministarstva zdravlja Austrije.

Smrtnost je u drugom talasu bila viša u svim starosnim grupama od prvog talasa.

Analizirani su podaci od početka pandemije do kraja februara ove godine.

Podaci pokazuju da je od početka pandemije 1,68 odsto svih pozitivno testiranih osoba dospelo na intenzivnu negu zbog težine oboljenja.

Od novembra prošle godine se ta stopa udvostručila, što se dovodi u vezu sa zaraznijim, britanskim sojem.

Smrtnost kod osoba u starosnoj grupi od 50 do 64 godine je porasla.

U prvoj fazi pandemije do sredine aprila prošle godine umrlo je 32 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, a od tada je prosek umrlih porastao na 36 procenata.

Posebno kod osoba u starosti između 50 i 64 godine je smrtnost povećana, te je svaki peti pacijent na intenzivnoj nezi u toj grupi preminuo.

Nemački ekspert: Policijski čas kontraproduktivan

 Nemački ekspert za aerosole Gerhard Šojh, smatra da je policijski čas, iz epidemiološkog ugla, kontraproduktivan.

Šojh je za televiziju WDR rekao da planirane savezne mere, koje uključuju i policijski čas od 21 do pet sati ujutro, nisu dobre.

Bivši predsednik Međunarodnog društva za istraživanje aerosola, istakao je da se time građani samo teraju u zatvorene prostore, koji su iz epidemiološkog ugla gledano manje bezbedni.

"Ako uvodimo policijski čas onda sugerišemo građanima - pazi, napolju je opasno. Međutim, upravo je suprotno slučaj“, podvukao je on.

Šojh ističe da je opasnije ako građani provode više vremena u zatvorenim prostorima.

 U prošloj godini, koja je bila obeležena pandemijom korona virusa, zabeležen je porast kupovine duvanskih proizvoda i alkohola u Nemačkoj.

Potrošnja duvanskih proizvoda i alkohola u Nemačkoj porasla je više od evropskog proseka.

Sa oko 28,8 milijardi evra, ukupni izdaci na duvanske proizvode porasli su za pet odsto.

Kod alkohola, za sada još nema tačnih podataka, ali se procenjuje da je došlo do povećanja ovisnosti kod građana u starosti između 18 i 64 godine, navodi se u izveštaju o zavisnostima.

Slovački ministar veruje da je Sputnjik V dobra vakcina

Ministar rada Slovačke Milan Krajnijak, koji je nedavno vraćen na funkciju, nakon ostavke tokom martovske krize u vladajućoj koaliciji, izjavio je danas da bi hteo da dobije više informacija o ruskoj vakcini Sputnjik V, za koju lično smatra da je "proverena i pogodna za imunizovanje dobrovoljnih primaoca".

Krajnijak, koji je iz stranke "Mi smo porodica", uoči sednice vlade je izrazio uverenje da je vakcina Sputnjik V pogodna, jer je data građanima brojnih zemalja bez bilo kakvih izveštaja o pojavi nekih rizičnih nuzpojava, prenosi TASR.

Vakcinisani protiv korone iz EU mogu u Dansku od 1. maja

 Danska će od 1. maja ljudima iz zemalja Evropske unije i šengenske zone dozvoliti ulazak u zemlju, pod uslovom da su vakcinisani protiv kovid-19, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danska vlada složila se sa parlamentom kasno sinoć o planu za postepeno ponovno otvaranje granica, počev od 21. aprila, preneo je Rojters.

Od 1. maja ljudima koji su se vakcinisali, kao i turistima iz EU ili šengenskih zemalja sa niskim stopama zaraze, biće dozvoljeno da uđu u Dansku bez zahteva da pokažu negativan test na kovid-19 ili da budu u karantinu.

Danska trajno prekida vakcinaciju AstraZenekom

Danska će trajno prekinuti vakcinaciju AtraZenekinom vakcinom protiv kovida-19, prenela je danas danska televizija TV2, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ovakav potez će prouzrokovati kašnjenja u kampanji vakcinacije u toj zemlji, prenosi agencija Rojters.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da neće obnoviti ugovore o vakcinama sa kompanijama "AstraZenaka" i "DŽonson&DŽonson" za narednu godinu, i da će se zvanični Brisel radije fokusirati na vakcine koje koriste mRNA tehnologiju, poput vakcina "Fajzer" i "Moderna".

Putin primio drugu dozu vakcine protiv korona virusa

 Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je danas da je primio drugu dozu vakcine protiv korona virusa.

"Upravo sam primio drugu dozu", rekao je Putin na sastanku odbora Ruskog geografskog društva, prenosi TAS S.

Kremlj je prošlog meseca saopštio da je Putin primio prvu dozu vakcine, ali nije precizirao o kojoj vakcini je reč.

U Rusiji su registrovane tri vakcine protiv korona virusa - Sputnjik V, EpiVakKorona i KoviVak.

Poljska otvara vrtiće, dozvoljava sportove na otvorenom

 Poljska će ponovo otvoriti vrtiće i dozvoliti sportove na otvorenom od 19. aprila, ali druga ograničenja biće produžena za nedelju dana, izjavio je danas poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski.

On je rekao da će hoteli biti zatvoreni do 3. maja, preneo je Rojters.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u poslednjih 24 časa u Poljskoj su registrovana 803 smrtna slučaja povezana sa korona virusom, što je drugi najveći broj od početka pandemije, dok se zemlja sa 38 miliona ljudi bori sa trećim talasom pandemije.

Italija: Povučene kineske maske jer ne štite dovoljno

Oko 250 miliona medicinskih maski koje je Italija uvezla iz Kine prošle godine, u jeku prvog talasa pandemije, ne filtriraju dovoljno, kroz njih virus prolazi, piše list “Fanpejdž”, koji prenosi odluku vlasti da se maske, već podeljene zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, povuku iz upotrebe.

Iz Ministarstva za zdravsto poslato je hitno upozorenje sa tačnim oznakama za 12 tipova medicinskih maški iz serije Ffp2 i Ffp3, sa nalogom da se maske povuku iz upotrebe, jer imaju deset puta manju moć filtracije nego što je to deklarisano na proizvodu.

Drugim rečima, navodi list, opasne su za upotrebu, jer ne štite od virusa osobe koje ih nose.

Alarm je pokrenula zdravstvena ustanova iz Goricije, napravljeni su testovi, utvrđeno je da ne štite dovoljno, a onda se u slučaj uključilo i tužilaštvo.

Ispituje se i odgovornost bivšeg šefa civilne zaštite Domenika Arkurija, koji je nabavku medicinskih maski odobrio, a kupovina je plaćena miljardu i 250 miliona evra.

Prošle glodine kada su medicinske maske uvezene Naučno-tehnički komitet vlade, koji je pratio i analziarao epidemiološku situaciju, odobrio je njihovu upotrebu.

Meksiko razvija domaću kovid vakcinu nazvanu "Patrija"

Meksička vlada najavila je danas razvoj domaće vakcine protiv kovida-19 pod nazivom "Patrija".

Proces razvoja vakcine već je uspešno prošao pretkliničke studije na životinjama, a klinička ispitivanja na ljudima počeće u aprilu, izjavila je direktorka meksičkog Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju (Conacyt) Marija Elena Alvarez-Builja, a prenosi britanski list "Gardijan".

Dodala je da se vakcina zasniva na rekombinantnom virusu njukasl (Newcastle), i da se razvija u okviru "mešovite investicione strategije i saradnje između vlade Meksika i meksičke laboratorije Avimeks".

"Prva faza testiranja vakcine "Patrija" započinje u aprilu sa oko 90 do 100 dobrovoljaca", rekla je Alvarez-Builja, dodajući da će rezultati tog testiranja biti gotovi do maja.

Ako ispitivanja na ljudima budu uspešna, vakcina "Patrija" bi mogla biti odobrena do kraja 2021. godine.

Nacionalni savet Conacyt je podržao razvoj meksičke vakcine sa 135 miliona pezosa (skoro sedam miliona americkih dolara), pored 15 miliona pezosa (700.000 američkih dolara) koliko je doprinela Meksička agencija za međunarodnu razvojnu saradnju.

Meksiko trenutno ima šest odobrenih vakcina protiv kovida-19: AstraZeneka, KanSino, Kovaksin, Fajzer, Sinovak i Sputnjik V.

Meksiko je primio 16,9 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a raspodeljeno je 12,2 miliona doza.

Irska razmišlja da poveća razmak imunizacije vakcinom Fajzer

 Irska razmišlja da poveća razmak između imunizacije Fajzerovim vakcinama protiv kovid-19 na više od četiri nedelje kako bi održala program vakcinacije u trenutku dok postoje restrikcije vezane za druge vakcine, rekao je danas novinarima irski ministar zdravlja Stiven Doneli.

"Tražimo mogućnosti kako da održimo tempo vakcinacionog programa s obzirom na vesti o daljim restrikcijama vakcina AstraZeneke i Džonsona i Džonsona", istakao je Doneli, preneo je Rojters.

Produžetak intervala za Fajzerove vakcine preko četiri nedelje je nešto o čemu razmišljamo, naveo je on.

Lajen: U EU dato 100 milliona doza vakcina protiv kovid-19

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je EU sa 100 miliona datih doza vakcina protiv kovid-19 postigla značajan uspeh na koji može da bude ponosna.

"Zemljama članicama EU do sada je isporučeno preko 126 miliona doza vakcina, a do danas je primlljeno 100 miliona doza, od čega je više 27 miliona Evropljana primilo i drugu dozu vakcine. To su dobre vesti", poručila je Lajen.

Lajen je najavila da će EU u drugom kvartalu dobiti dodatnih 50 milona doza vakicne "Fajzer" kako bi se ubrzala vakcinacija i postigao cilj od 70 procenata vakcinisane odrasle polulacije do septembra.

EU fokusirana na vakcine Fajzer/Biontek

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je će EU u drugom kavrtalu 2021. godine dobiti dodatnih 50 miliona doza vakcine kompanje "Fajzer Bajontek" kako proces vakcinacije ne bi bio ugrožen problemima u isporuci vakicna drugih kompanija.

"Dogovorili smo sa kompanijom "Fazjer i Bajontek" da još jednom ubrzamo isporuku vakcina. To znači da će 50 milliona dodatnih doza vakcine "Fajzer Bajontek" biti isporučeno EU u drugom kvartalu 2021. godine što će ukupan broj doza te vakcine u EU podići na 250 miliona samo u drugom kvartalu", kaže Lajen.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, dodaje da će se EU i u budućnosti u najvećoj meri oslanjati na saradnju sa kompanijom "Fajzer Bijontek" koja se "pokazala kao dobar i odgovoran partner".

"Potrebno nam je da se fokusiramo na tehnologije koje su dokazale svoju vrednost kao što su mRNA vakcine. Na osnovu toga ulazimo u pregovore sa "Bajontek Fajzerom" za treći ugovor koji predviđa 1, 8 milijardi dodatnih doza vakcina tokom 2022 i 2023. godine", kaže Lajen.

Ona dodaje da će "ugovori sa drugim kompanijama možda uslediti", kao i da će sve doze i osnovne komponente vakcina biti prizvedene na tlu EU.

Ursula fon der Lajen naglašava da EU mora da se pripremi za budućnost i pobedu nad virusom što, prema njenim rečima, podrazumeva moguće "buster" doze kako bi se produžio imunitet, a ako se pojave novi sojevi virusa i na razvoj prilagođenih vakcina.

Litvanija uvodi digitalni kovid-19 sertifikat

Litvanija je danas objavila da uvodi digitalni sertifikat o imunitetu na kovid-19 do početka maja, na osnovu kojeg bi nekim ljudima uprkos važećim merama bila dozvoljena poseta restoranima, prisustvo na sportskim događajima i održavanje velikih zabava.

Rojters prenosi da je vlada potvrdila da će QR kod, pod nazivom "Lična karta slobode" (Freedom ID) biti dostupan onima koji su vakcinisani, kao i onima koji su preležali kovid-19 ili imaju negativan test na koronavirus.

"Ovo će biti veliki podsticaj građanima za odluku o vakcinaciji", rekla je premijerka Ingrida Šimonite na sastanku vlade koji je prenosila televizija, navodi agencija.

Vlada je pojasnila da će QR kod izdavati zdravstveni sistem u zemlji, a na kraju će on biti integrisan u digitalni zeleni sertifikat KOVID-19 koji je predložila Evropska unija.

Rojters prenosi da je Šimonite u januaru zaustavila sličnu inicijativu, sa obrazloženjem da bi to moglo podstaći ljude koji žele dodatne slobode da se namerno zaražavaju.

Litvanija je smanjila stopu infekcija kovid-19 od početka godine, kada je ona bila najveća u Evropskoj uniji , a posle više meseci strogih ograničenja kretanja, baltička država od 2,8 miliona ljudi prijavila je 389 slučajeva na 100.000 ljudi u poslednjih 15 dana, što je 17. najviša stopa zaražavanja među zemljama članicama, navodi agencija.

U Turskoj zaraženo više od četiri miliona ljudi

U Turskoj je danas registrovano 62.797 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih prešao četiri miliona, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Od prošlog preseka zabeleženo je i 279 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, što je najveći broj preminulih u jednom danu od početka pandemije, navodi Gardijan.

U Turskoj je ukupno preminulo skoro 35 hiljada zaraženih.

Nekoliko novih restriktivnih mera i “delimično zaključavanje” koje je juče najavio predsednik Turske Redžep Tajip stupili su na snagu danas i važiće tokom prve dve sedmice Ramazana kako bi se sprečio porast broja zaraženih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.