Evropa: Rekordan broj hospitalizovanih od kovida u Češkoj - 8.162; U Rumuniji milionita osoba primila vakcinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 10:45

Evropa: Rekordan broj hospitalizovanih od kovida u Češkoj - 8.162; U Rumuniji milionita osoba primila vakcinu

Skeptičnost prema vakcini AstraZeneka u Austriji je velika i zbog toga su sve glasniji zahtevi građana za izborom vakcinom kojom će se imunizovati. U Ukrajini je u poslednja 24 sata hospitalizovan rekordan broj pacijenata obolelih od korona virusa, a visok je i broj preminulih.

Međutim, Ministarstvo zdravlja poručuje da nema mogućnosti izbora i da građani treba, nezavisno od raspoloživog seruma, iskoriste mogućnost da se prijave za vakcinaciju, jer su sve odobrene vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delotvorne.

Istraživanja u Turskoj: Sinovak efikasan 83,5 odsto

Na kliničkim istraživanjima u Turskoj je utvrđeno da je vakcina kineske kompanije Sinovak 83,5 odsto efikasna protiv kovida, što je znatno veći procenat u odnosu na onaj koji je utvrđen na kliničkim testiranjima u Brazilu, gde je efikasnost bila na 50,38 odsto.

Vakcina KoronaVak u proizvodnji Sinovak Bioteha je bila 100 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacije, prema podacima treće faze prestižnog Hačtepe univerziteta u Ankari, saopštila je agencija Anadolija, a preneo Blumberg.

Turska je radila testove na vakcini od septembra, a inicijalni rezultati su pokazivali da je KoronaVak efikasna 91,25 odsto.

Vlada Turske je postigla dogovor da kupi 100 miliona doza Sinovak vakcine i počela je da vakciniše građane u januaru.

"I pored skepsei prema vakcini još dugo neće biti moguć izbor vakcine", poručeno je iz Ministarstva agenciji APA.

Prema aktuelnoj situaciji, izbor vakcine neće biti moguć još mnogo meseci, jer i dalje vlada nestašica cepiva.

Ko ne želi da se vakciniše AstraZenekom to, kako ističe Ministarstvo, ne mora činiti, može se prijaviti za drugi termin, ali mu tada nije garantovano kada će dobiti vakcinu.

Pooštravanje antiepidemijskih mera u Estoniji

Vlada Estonije odlučila je da pooštri antiepidemijske mere,pa će tako restorani i prodavnice čija roba nije neophodna biti zatvoreni u danima vikenda, a radnim danima restorani će raditi do 18 časova.

Estonija ima 1,3 miliona stanovnika, a u poslednjih 14 dana prosečno je evidentirano 1.121 novozaraženi na 100 hiljada stanovnika, što je značajno više u poredjenju sa februarom, preneo je Rojters.

Nove mere koje stupaju na snagu u nedelju biće na snazi do kraja marta.

Francuska se sprema za ublažavanje mera od sredine aprila

Francuska se priprema za moguće ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa, od sredine aprila u nadi da će ubrzanje tempa vakcinacije suzbiti pandemiju, rekao je danas portparol vlade Gabrijel Atal.

"I dalje se suočavamo sa teškim vremenima, ali prvi put posle više meseci, na vidiku je povratak normalnijem načinu života. To nije ni dalek ni neizvestan horizont - to je horizont koji je sve bliži i bliži. Nadamo se možda od aprila i spremamo se za to", rekao je Atal posle sastanka vlade.

On je rekao da je predsednik Makron zatražio od vlade predloge koji bi omogućili oprezno otvaranje zemlje uskoro, prenosi Rojters.

Ranije ove nedelje ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da aktuelne mere ostaju na snazi najmanje četiri do šest nedelja.

Danska: Otkriven brazilski soj kovida

Brazilska mutacija kovida, poznat i kao soj P1, je otkriven u Danskoj prvi put, rekao je danas ministar zdravlja Magnus Hojnike, preneo je Rojters.

Danska je u prethodnom periodu bila među državama sa najmanjim brojem obolelih u Evropi, ali za to je zaslužan i delimičan lokdaun.

U Danskoj cirkuliše i visokozarazan britanski soj i uglavnom je prisutan kod većine novoobolelih od kovida.

U Ukrajini rekordan broj hospitalizovanih za dan

Samo tokom prethodnog dana hospitalizovano je 3.468 ljudi, najviše od početka pandemije pre godinu dana, naveo je ministar zdravlja Maksim Stepanov na Fejsbuku.

U poslednja 24 sata registrovano je 7.235 novih slučajeva, a preminulo je 185 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Ukrajini je zaraženo više od 1,3 mliona ljudi, a umrlo preko 26.000.

Stepanov je za ukrajinsku 24 TV rekao sinoć da će se isporuke kineske vakcine Sinovak verovatno odložiti.

Ukrajina je počela vakcinaciju pošto je dobila prvi kontingent vakcina AstraZeneka, a najpre su vakcinisani zdravstveni radnici i vojska.

Holandija: Eksplozija ispred Kovid centra za testiranje

 Holandska policija potvrdila je da je jutros na jednom mestu za testiranje na Kovid 19, severno od Amsterdama, namerno izazvana eksplozija pre nego što je ono započelo sa radom.

Policija je saopštila da se eksplozija dogodila rano jutros u gradu Bovenkarspel, u provinciji Severna Holandija i da srećom niko nije povređen, a da je pričinjena manja materijlna šteta, prenosi Rojters.

Portparol policije Meno Hartenberg za agenciju je potvrdio da je istraga u toku i da je reč o namerno izazvanoj eksploziji na ulici ispred test centra Kovid-19 u ovom gradu, a da je napad verovatno izvršen cevnom bombom.

Češka:Aktivnih 154.580 slučajeva Kovid-19, 8.162 u bolnici

 Broj obolelih od Kovid-19 je u porastu u Češkoj i danas je broj aktivnih slučajeva dostigao 154.580, u zemlji od 10 miliona ljudi, prenosi Gardijan.

List navodi da su zdravstvene vlasti na svom sajtu zvanično potvrdile rekordan broj hospitalizacija u Češkoj zbog ove bolesti i da trenutno iznosi 8.162.

Češka je registrovala i veoma veliki broj smrtnih slučajeva od Kovid-19, koji sa najnovijim podacima iznosi 20.941.

Nemačka:Danas plan o postepenom popuštanju mera

 Nemačka kancelarka Angela Merkel i regionalni lideri blizu su dogovora o postepenom popuštanju ograničenja zbog korona virusa, prenosi Rojters uoči današnjeg samita kancelarke i premijera pokrajina na kome će se razmtrati epidemiološka situcija u zemlji.

Prema novom planu vlade od 8. marta moći će da se okupljaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, izuzev dece mlađe od 14 godina, a cvećare i knjižare, baštenski centri, kao i uslužni saloni za negu takođe će moći ponovo da se otvore od tog datuma, prenosi Rojters.

Broj slučajeva Kovid 19 porastao je danas u Nemačkoj za 9.019, dok je prijavljeno i 418 preminulih od posledica bolesti, ali je broj oboljevanja na 100.000 ljudi u poslednjih sedam dana blago opao, na 64 sa 65,8 koliko je iznosio u utorak.

Rojters navodi da se prama planu u koji je imao uvid predviđaju stroge mere ponovo ako broj slučajeva pređe 100 na 100.000.

Italihja: Nove anti-kovid mere stupaju na snagu 6.marta

 Italijanski premijer Mario Dragi poptisao je novi dekret o anti-kovid merama koji stupa na snagu 6. marta i trajaće sve do posle katoličkog Uskrsa, početkom aprila piše agencija Ansa.

U odnosu na prethodnu, najvažnija promena u novoj odluci je da će u svim regijama, gde se registruje veliki porast širenja virusa, precizno 250 zaraženih na 100.000 stanovnika, sve škole biti zatvorene i prelazi se na nastavu onlajn.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je objasnio da je odluka donesena nakon što je utvrđeno da je engleski soj virusa prisutan u više od 50 odsto otkrivenih slučajeva zaraze, a taj soj se veoma brzo širi i inficira i mlade osobe od 10 do 19 godina.

Vlada premijera Dragija zadržava podelu, dok traje pandemija, zemlje na tri zone: crvenu gde je zaraza najviše raširena, narandžastu gde se virus širi slabije i žutu zonu gđe je nizak nivo širenja infekcije.

Prema novoj uredbi u crvenim zonama prestaju sa radom frizeri, gimnastičke sale, pozorišta, restorani i barovio se zatvaraju u 18, a hranu mogu dostavljati do 22.

Ostaje na snazi zabrana saobraćaja među regijama kao i policijski sat od 22 do pet sati narednog dana.

Novim dekretom predviđa se pomoć od 200 miliona evra, za one čije će aktivnosti najviše trpiti anti-kovid merama.

Samo u regiji Emilija-Romanja 2.375 pacijenata zaraženih kovidom-19 je na bolničkom lečenju, što je za 120 više nego predhodni dana.

U Bolonji, administrativnom centru regije, 900 novozaraženih je u poslednja 24 sata, i grad rizikuje da bude proglašen kao crvena zona zbog velikog i bržog širenja engleske varijante virusa, piše list “Fanpejđ”.

Generalni direktor regionale zdravstvene ustanove Emilija-Romanja, Poalo Bordon, tvrdi da je situacija dramatična zbog, kako je izjavio, “ludačke brzine kojom se virus širi”.

“Tek treba da vidimo najgore. Jer ceo zdravstveni sistem regije škripi”, tvrdi direktor Paolo Boredon,

On je okrivio građane koji, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, ne prestaju da se okupljalju, naročito pred barovima i restoranima.

Britanski ministar: Pokretanje avio - putovanja posle 17. maja

Britanski ministar vazduhoplovstva Robert Korts izjavio je danas da ponovno pokretanje putovanja nakon zaključavanja zbog kovid-19, moraju zajedno dogovoriti države i da se vlada nada da će putovanja biti dozvoljena što pre posle 17. maja.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je prošle nedelje da će zabrana o neesencijalnim međunarodnim putovanjima u i iz Engleske ostati na snazi najmanje do 17. maja, preneo je Rojters.

"To će verovatno značiti saradnju sa drugim međunarodnim

partnerima", rekao je Korts pred članovima parlamentarnog odbora.

"Pretpostavljam da je malo verovatno da će mnoge države raditi na tome same", istakao je on.

U Rumuniji milionita osoba primila vakcinu

 Rumunka stara 86 godina je milionita osoba koja je u toj zemlji primila vakcinu protiv korona virusa.

Ona je vakcini primila u Univerzitetskom urgentnom cebntru u Bukureštu, prenosi agencija Ađerpres.

Rumunski premijer Florin Kacu, koji je prisustvovao događaju, najavio je da će se stvari od sada ići mnogo brže u pogledu brzine vakcinacije.

"Prvobitno nam je bio cilj da se vakciniše milion osoba do kraja marta. Rekli smo da ćemo imati 2,4 miliona doza do kraja marta. Cilj nam je da do kraja septembra vakcinišemo 10,4 miliona građana Rumuna", rekao je Kacu.

Slovačka: Na posao od ponedeljka samo uz negativan test

 Slovačka vlada je na današnjoj sednici, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u 30 okruga koji će biti označeni kao crni, proglasila najstroži stepen mera protiv Kovid 19 od sledećeg ponedeljka, prenosi TASR.

Agencija navodi da je vlada kao tamnocrveni, sledeći po težini stepen mera uvela u najveći broj slovačkih okruga - 46, a naredni blaži srednjecrveni stepen je na snazi u tri okruga, dok svetlocrvenih okruga nema.

Stanovnici u crnim i tamnocrvenim okruzima mogu da idu na posao samo sa negativnim testom na Kovid-19 koji nije stariji od sedam dana, u srednje crvenim okruzima on može biti star najviše 14 dana, a u svetlocrvenim okruzima najviše 21 dan, prenosi TASR.

Agencija navodi da je vlada zabranila napuštanje ili ulazak u crne okruge, ali je moguće preći granice različitih crvenih okruga pri čemu osoba mora da poseduju negativan test na Kovid 19 ne stariji od sedam dana.

EMA: Bez promena u rasponu između dve doze vakcine

Evropska medicinska agencija (EMA) smatra da još nije trenutak da preporuči promene u rasponu između dve doze vakcina protiv kovida, uprkos pritisku država Evropske unije nakon pozitivnih podataka o nivou zaštite posle jedne doze.

Vakcinacioni program EU kasni u odnosu na programe SAD i Velike Britanije, zbog čega su pojedine žemlje morale da improvizuju kako da vakcinišu stanovništvo, preneo je Rojters.

Britanija prednjači, jer je povećala razmak između dve doze, a za vakcinu Fajzer/Biontek London preporučuje razmak do 12 nedelja, dok se EMA drži preporuke od tri nedelje.

U izraelskoj studiji urađenoj prošle nedelje, pokazalo se da jedna doza Fajzerove vakcine štiti 57 odsto od simptomatske infekcije kovidom posle dve nedelje.

Rekordan broj hospitalizovanih od kovida u Češkoj - 8.162

U češkim bolnicama danas leži 8.162 pacijenata obolelih od kovida, što je najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije.

Prethodni negativan rekord (8155) pao je u početku novembra, preneo je sajt Around Prague.

Broj teških slučajeva je nastavio da raste, pa sada ima 1.661 pacijenata u ozbiljnom stanju.

U Češkoj je danas registrovano 16.642 slučaja obolelih od kovida, a najviše obolelih je bilo 6. januara, kada je bilo za oko 1.000 više, na osnovu podataka ministarstva zdravlja.

Mađarska planira da proširi upotrebu AstraZeneke

Mađarska planira da proširi upotrebu vakcine AstraZeneke protiv korona virusa na ljude starije od 60 godina nakon što su se pojavili podaci koji su pokazali njenu efikasnost u toj starosnoj grupi, izjavila je danas glavni hirurg Cecilia Miler.

Pre nedelju dana, Mađarska je postala prva članica Evropske unije koja je počela da vakciniše građane kineskom vakcinom Sinofarm nakon vakcinacije ruskom vakcinom Sputnjik V, iako evropski blok nije odobrio ni jednu ni drugu, preneo je Rojters.

Da bi što više ljudi dobilo bar prvu dozu vakcine brzo, mađarska vlada je produžila vreme između primanja prve i druge doze vakcina Fajzer-BioNTeka.

Ona je, takođe, povećala vremenski rok za davanje druge doze vakcine AstraZeneke na 12 nedelja.

Za sada nije jasno kada će Mađarska sprovesti promenu.

Predstojećeg vikenda AstraZeneku će dobiti građani stari između 18 i 60 godina koji imaju hronične bolesti.

Do danas je u Mađarskoj primilio bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa samo 758.000 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.