Evropa: Omikron soj otkriven u Španiji, Švedskoj, Austriji i Švajcarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2021, 20:50

Evropa: Omikron soj otkriven u Španiji, Švedskoj, Austriji i Švajcarskoj

Španija i Švedska su saopštile danas da su otkrile prve slučajeve zaraze novim sojem koronavirusa, omikronom, javlja Rojters.

U Španiji je omikron otkriven kod putnika koji je došao iz Južne Afrike, preneo je list "El Pais".

Soj je sekvenciran u madridskoj bolnici, a pacijent je bio u dobrom stanju.

Špansko ministarstvo zdravlja nije bilo dostupno za komentar.

Državna zdravstvena agencija Švedske je saopštila da je otkriven slučaj zaraze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << omikronom i u toj skandinavskoj zemlji.

Uzorak je od pre nedelju dana od zaražene osobe koje je takođe došla iz Južne Afrike, navela je državna agencija.

I u Austriji potvrđen omikron soj korona virusa

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno prisustvo novog, omikron soja korona virusa.

Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi.

Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja.

Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju.

Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Austrija: Utvrđen plan za uvođenje obavezne vakcinacije

Austrijska vlada utvrdila je plan za usvajanje zakona za planirano uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koja bi počela da se primenjuje od februara naredne godine.

U nedelji od 6.decembra nacrt zakona bi trebalo da bude završen i poslat na četvorodnedeljno razmatranje.

Taj zakon potom može biti upućen na usvajanje u parlament kako bi stupio na snagu od početka februara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Austrija je jedna od prvih zemalja koja idu u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama diskutuje, smatra ministar zdravlja Volfgang Mikštajn dodajući da se radi o dalekosežnoj meri, zbog čega je važno da zakon bude postavlen na širokoj osnovi i da što više delova društva bude uključeno u proces.

Najpre će Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler 30.novembra pozvati eksperte iz nauke, ustavnog prava, zdravstva, službe za ustavna pitanja, komisije za bioetiku, kao i predstavnike Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos na okrugli sto.

Narednih nedelja biće organizovani dalji razgovori sa ekspertima i predstavnicima interesnih grupa, kao i socialnim partnerima i civilnog društva.

Mikštajn je kazao da podsticaji za vakcinaciju deluju, navodeći da je do sada vakcinisano 70 odsto stanovništva barem delimično i dve trećine ima dovoljnu zašitu od težeg oboljenja.

"Međutim znamo da to nije dovoljno. Moramo učiniti sve kako bi se zaštili od novih talasa infekcije", poručio je on.

Edštadler je istakla da je za najavljenu obaveznu vakcinaciju potrebna solidna zakonska osnova.

"Uvođenje obavezne vakcinacije jeste upliv u osnovna prava građana, ali je neophodan i opravdan korak imajući u vidu dramatičnu situaciju"; rekla je ona.

Švajcarska otkrila prvi slučaj omikron soja

Prvi slučaj omikron soja korona virusa otkriven je u Švajcarskoj, saopštila je danas švajcarska vlada, u trenutku kada je ta zemlja pooštrila ograničenja za ulazak kako bi sprečila njegovo širenje.

Reč je o osobi koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, dodaje se u saopštenju kancelarije, a prenosi agencija Rojters.

Švajcarska je naložila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze na let za tu zemlju, i da moraju da odu u 10-dnevni karantin po dolasku.

Na listi su i Australija, Danska, Britanija, Češka, Južnoafrička Repuoblika i Izrael.

Švajcarski građani podržali su na jučerašnjem referendumu vladin plan reagovanja na pandemiju, čime je otvoren put za nastavak sprovođenja mera za ograničavanje sve većeg broja kovida-19.

Oko 62,01 odsto ljudi je glasalo za zakon usvojen ranije ove godine za pružanje finansijske pomoći ljudima pogođenim kovid krizom i za postavljanje temelja za sertifikate koji su dokaz o vakcinaciji, oporavku od virusa ili negativnom testu.

Ko odbije da nosi masku u Velikoj Britaniji, kazna 235 evra

Osobe koje odbiju da nose maske u javnom prevozu ili u prodavnicama u Velikoj Britaniji biće kažnjeni sa 200 funti (oko 235 evra) za prvi prekršaj, preneo je "Miror".

Premijer Boris Džonson je vratio obavezno nošenje maske kako bi se sprečilo širenje korona soja, omikrona.

Nova pravila će početi kaznama kada se danas usvoji zakon u parlamentu, a stupiće na snagu u utorak u četiri sata ujutru.

Svako ko zaboravi ili odbije masku, platiće 200 funti prvi put, a svaki naredni prekršaj se naplaćuje duplo.

To znači da drugi put ako osoba nema masku plaća 400 funti, treći put 800, a kazna može najviše da stigne do 6.400 funti.

Pravila se ne primenjuju za u ugostiteljstvu, konkretno u restoranima i pabovima, na koncertima i raznim događajima, niti parlament može naterati poslanika da nosi masku u skupštini.

Holandija: Uhapšen bračni par koji je pobegao iz karantina

Holandska policija saopštila je da je uhapsila bračni par koji je napustio hotel u kojem su bili u karantinu i pokušali da pobegnu iz zemlje, pošto što su bili pozitivni na testu na korona virus.

Policija je navela da je par uhapšen u avionu koji se spremao da poleti, prenosi Rojters.

Nije poznato da li su oni zaraženi novim sojem korona virusa omikron.

Od više od 600 putnika, koji su doputovali iz južnoafričkih gradova Johanesburg i Kejptaun, 61 je bio pozitiva na korona virus i oni se nalaze u karantinu u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma Šiphol.

Holandske zdravstvene vlasti saopštile su juče da je od 61 inficiranog putnika, najmanje njih 13 zaraženo novim sojem virusa omikron.

Škotska: Šest slučajeva omikron soja

Škotska je prijavila danas šest slučajeva omikron soja korona virusa, od kojih su neki povezani sa putovanjima u južnu Afriku.

To je izazvalo zabrinutost da se nova varijanta korona virusa već širi u zajednici, navodi agencija Rojters.

Britanija je ranije objavila tri slučaja ove varijante, koja će se, prema tvrdnjama Svetske zdravstvene organizacije, verovatno proširiti na međunarodnom nivou, što predstavlja "veoma visok" globalni rizik od porasta infekcije.

Sve četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva ograničile su putovanja u južnu Afriku, gde je novi soj prvi put otkriven prošle nedelje.

"U nekim slučajevima, zadovoljni smo da nema istorije putovanja ili putne veze sa južnom Afrikom", izjavio je zamenik prvog ministra Škotske DŽon Svini za radio BBC.

"To znači da omikron verovatno cirkuliše unutar zajednice", dodao je on.

Britanski premijer Boris DŽonson je ranije doneo odluku u skladu sa kojom je nošenje maski obavezno u prodavnicama i transportu u Engleskoj, u sklopu odgovora na pojavu novog soja.

Takođe je zatražio od Zajedničkog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) da hitno razmotri bustere za mlađe od 40 godina i smanjenje vremenskog perioda između druge doze vakcine i buster doze.

Ministri i naučnici tvrde da čak i ako se pokaže da su vakcine neefikasne protiv omikrona, one bi ipak trebalo da ponude bolju zaštitu od tog soja i da smanje broj hospitalizacija i smrti.

Entoni Harden, zamenik predsedavajućeg JCVI, izjavio je da je potrebno vreme da se razvije vakcina za specifičnu varijantu, zbog čega je preporučljivo podizanje imuniteta u populaciji.

Naučnici navode da omikron ima duplo veći broj mutacija šiljastog proteina od trenutno dominantnog delta soja.

Norveška će ograničiti potencijalno širenje omikrona

Norveška će nastojati da ograniči svako potencijalno širenje varijante korona virusa omikron, uključujući i uvođenje dužeg perioda izolacije onima za koje se utvrdi da su zaraženi, saopštila je danas norveška vlada.

Omikron će se verovatno proširiti na Norvešku, iako ta varijanta virusa još nije otkrivena u zemlji, saopštile su zdravstvene vlasti, preneo je Rojters.

Nova varijanta virusa naglašava potrebu za brzom vakcinacijom prvom i drugom dozom za one koji ih nisu primili i trećom dozom za one koji ispunjavaju uslove, navela je ministarka zdravlja Ingvild Kjerkol u saopštenju.

Pored duže izolacije za zaražene, članovi istog domaćinstva moraju, takođe, u karantin, dok ostale osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim licem obavezno moraju da se testiraju, bez obzira da li su vakcinisani ili ne, rekla je ona.

Norveška vlada je u petak uvela ograničenja za putnike iz južnih afričkih zemalja u kojima je nova varijanta prvi put otkrivena.

Sumnja na zarazu omikronom u više austrijskih pokrajina

Nakon što je potvrđen prvi slučaj infekcije korona virusom novim sojem omikron u austrijskoj pokrajini Tirol, pojavile su se sumnje da taj soj postoji i kod osoba iz drugih delova Austrije.

U pokrajini Gornja Austrija, koja je žarište infekcije u Austriji, tamošnji krizni štab saopštio je da postoji prvi slučaj sumnje u zarazu novim sojem.

"Od danas imamo prvi slučaj za koji se sumnja da se radi o zarazi omikronom. Radi se o osobi koja se vratila iz Južne Afrike, i koja je pozitivna na PCR testu", navedeno je iz Kriznog štaba Gornje Austrije.

Probe su poslate na sekvenciranje koje treba da potvrdi sumnju.

U Tirolu potvrđena je već sumnja na omikron, a prijavljena je i sumnja da je jedna osoba u pokrajini Forarlberg zaraženo novim sojem, čime Austrija ima već tri takva slučaja.

Kijev: Za putnike s juga Afrike obavezna izolacija 14 dana

Ukrajina je uvela obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju za putnike koji se vraćaju iz zemalja u kojima je otkrivena omikron varijanta kovid-19, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo zdravlja.

Putnici koji su proveli više od sedam dana u Južnoafričkoj Republici, Republici Bocvani, Zimbabveu, Namibiji, Kraljevini Lesoto, Kraljevini Esvatini i Republici Mozambik moraju da budu 14 dana u samoizolaciji, navodi se u saopštenju, u kome se dodaje da će lista uskoro biti proširena, preneo je Rojters.

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško izjavio je ranije danas na brifingu da u Ukrajini još nisu registrovani slučajevi oboleli od omikron varijante.

U Poljskoj nove restriktivne mere od 1. do 17. decembra

Poljska će zabraniti letove u sedam afričkih zemalja, produžiti karantin za neke putnike i dodatno ograničiti broj ljudi koji mogu da odlaze u objekte poput restorana, a sve zbog nove varijante korona virusa omikron.

Nove mere će biti na snazi od 1. do 17. decembra, preneo je Rojters.

Poljske vlasti su ranije saopštile da se zemlja približava vrhuncu četvrtog talasa zaraze kovid-19, ali je pojava nove varijante pomutila izglede za tok pandemije.

"Moramo da cenimo važnost ovog fenomena i rizik koji predstavlja nova mutacija", rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski na konferenciji za novinare.

On je kazao da će Poljska zabraniti letove u sedam afričkih zemalja u kojima je omikron prisutan i produžiti karantin za osobe koji se vraćaju iz ovih zemalja na 14 dana.

Ljudima koji putuju u Poljsku izvan šengenske zone, karantin će biti produžen na 14 dana, uz mogućnost testiranja nakon osam dana kako bi se skratio period izolacije.

Zemlja će, takođe, pooštriti ograničenja vezana za broj ljudi kojima je dozvoljeno da posećuju mesta poput restorana i bioskopa, smanjujući ograničenje na 50 odsto od punog kapaciteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Omikron kuca na vrata, Vučiću krivo što u Areni nisu bili 100 odsto odgovorni

Izvor: N1 televizija, 29.Nov.2021

Italijanske, nemačke, austrijske vlasti, Belgija, Holandija - svi su prijavili prve slučajeve zaraze novim sojem koronavirusa - omikron. Zvanično, novi soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali je pitanje dana kada će se prva infekcija omikronom pojaviti. I dok čitav svet sa zabrinutošću čeka...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.