Evri od prodaje DROGE preplavili Albaniju: Sada je poznato ZAŠTO jača albanska valuta

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2018, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evri od prodaje DROGE preplavili Albaniju: Sada je poznato ZAŠTO jača albanska valuta

"Istina je drugačija"

Albaniju su sa prostora čitave Evrope preplavili evri od prodaje droge, čime su oni završili i u bankama te mafijaške zemlje, a što je dovelo do enormnog jačanja domaće valute lek. To je otkrio holandsko-albanski novinar Vincent Trist, koji je na Tviteru podelio status o svom saznanju šta se u proteklom periodu dogodilo i dovelo do izuzetnog slabljenja evra u odnosu na lek, piše Srpski telegraf.

Pročitajte i:

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />- Razgovarao sam s dvojicom zvaničnika koji rade u banci Albanije: Razlog zašto je lek toliko ojačao ovih dana jeste zbog toga što je ogromna količina kriminalnog novca - najverovatnije od trgovine drogom - zamenjena iz evra u albanski lek - napisao je Trist.

Njegove reči ubrzo je potvrdila i poslanica albanske opozicione Demokratske stranke Jorida Tabaku, koja je upozorila čelne institucije svoje zemlje da se ne raduju previše jer je devalvacija evra dovela u pitanje efikasnost albanskog biznisa.

- Slabljenje evra nije produkt ekonomskog rasta, već dolazak prljavog novca od prodaje droge. Vlada već mesecima pokušava da nam zamaže oči pričama kako uspevamo i rastemo u svakom pogledu, a istina je drugačija. Naš ekonomski rast nije ni blizu toga da utiče na vrednost evra. Prljavi novac od droge šteti poštenim biznismenima, fiktivno devalvira evro i stavlja Albaniju na čelnu poziciju među koruimpiranim i mafijaškim zemljama - rekla je Jorida Tabaku, dok ekonomski stručnjaci objašnjavaju da ulaskom velike količine neke strane valute u zemlju dolazi do smanjene potražnje za njom, a porasta za domaćom, čime i ona dobija na vrednosti.

Inače, prema izveštaju američkog Stejt departmenta za 2017, koji je objavljen krajem aprila ove godine, konstatuje se da je Albanija i dalje vodeća zemlja u svetu kada je u pitanju pranje para, a da je glavni izvor takozvanog prljavog novca trgovina drogom, utaja poreza, krijumčarenje i trgovina ljudima.

- Izgradnja, naročito u priobalnim područjima, poslovnih projekata i kockanje najpopularnije su metode pranja novca u Albaniji - navodi se u izveštaju.

Zanimljivo je da je i sam albanski premijer Edi Rama više puta dovođen u vezu s mnogim sumnjivim poslovima, međutim, on nikada zbog toga ni pred kim nije morao da odgovara, posebno ne pred evropskim zvaničnicima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.