Evo zasto se kaze da neko IMA PUTERA NA GLAVI

Izvor: medio.rs, 14.Feb.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zasto se kaze da neko IMA PUTERA NA GLAVI

Ljudi često koriste ovaj izraz, a veoma je interesantna priča kako je on nastao i u kojim situacijama se upotrebljava

Svako od nas je bar nekad čuo izraz “ima putera na glavi”, što se kaže za čoveka nečiste savesti, a malo ko zna kako je taj izraz nastao. Zato, donosimo vam interesantnu priču o puteru na glavi.

Čitava priča zaista ima veze s istorijom putera, pa ćemo se osvrnuti i na to kako je puter uopšte nastao, jer poznato je da se dobija tako što >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << se mleko dugo mućka, odnosno, bućka i udara, dok ne postane puter.

Smatra se da su puter izmislili Skiti, nomadski narod, čuven po tome što su bili dobri konjanici, a budući da su bili stočari, mleko je sigurno bilo jedna od osnovnih namirnica koje su koristili.Konjanici su nosili mleko u mešinama kada bi krenuli na put, pa se mleko prilikom stalnog mućkanja u mešini prilikom jahanja, jednom prilikom pretvorilo u puter.

Mnogo kasnije, tokom srednjeg veka, na teritoriji današnje Nemačke i Austrije, puter je bio veoma cenjena namirnica.Proizvodnjom putera, odnosno bućkanjem mleka u drvenim kacama, bavile su se uglavnom žene, a puter su zatim u tim kacama na glavama nosile na pijacu.

Kako se puter lako topi, nije bilo preporučljivo izlaziti na svetlost sunce s puterom na glavi kako se ne bi istopio. Isto tako nije preporučljivo osobu nečiste savesti postaviti na visoko mesto u društvu, jer će se pod svetlošću pažnje društva, njegova maska istopiti i njegov greh postati vidljiv.

Dakle, kada razmišljamo koga ćemo postaviti na istaknutu poziciju, ako bi neko predložio osobu nečiste savesti, dobar argument protiv bi bio – nećemo njega, on ima putera na glavi – , a poznato je da nije preporučljivo tako izlaziti na sunce, jer će nastati šteta.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.