Evo šta treba da uradite da vaša ljubav traje zauvek

Izvor: Telegraf.rs, 19.Dec.2014, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta treba da uradite da vaša ljubav traje zauvek

Nije lako pronaći i zadržati pravu osobu. Bez obzira na to koliko zaljubljeni bili u vezi, održati tu sreću i kasnije u braku, nikad nije jednostavan zadatak

Poznato je da su seks, poverenje i kompromisi ključne stvari koje održavaju brak, u nastavku možete pročitati još nekoliko naučno dokazanih činjenica o tome koje stvari pomažu da vaš brak bude zdrav i dugotrajan.

Jeftinije venčanje

Sudeći prema istraživanju sa “Emory” >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << univerziteta, parovi koji su imali skromnija venčanja duže su ostajali zajedno i bili srećniji u braku. Oni sa skupim venčanjima “kao iz bajke” imali su veću sklonost ka svađama i razvodima.

Foto-ilustracija: Foter/Mc Knoell

Upoznavanje preko interneta

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, kod parova koji su se upoznali preko interneta manja je stopa razvoda i generalno su zadovoljniji svojim odnosom.

Nemojte “visiti” na društvenim mrežama

Studija iz 2014. godine sa Univerziteta u Bostonu, pokazala je da Fejsbuk može biti uzrok razvoda. Istraživači su zaključili kako previše vremena provedenog na Fejsbuku može dovesti do nezadovoljstva u braku i povećanog broja razvoda. Takođe su otkrili kako je čak 32 odsto ljudi koji su bili zavisnici od društvenih mreža razmišljalo o tome da ostavi svog partnera, za razliku od samo 16 odsto onih koji nisu zavisni od interneta.

Foto: sxc.hu

Gledajte filmove zajedno

Sudeći prema istraživanju objavljenom u “Journal of Consulting and Clinical Psichology”, parovi koji redovno gledaju filmove zajedno ostaju duže u vezi. Naučnici ističu da parovima pomaže ova zajednička aktivnost, u kojoj imaju priliku da razgovaraju o odnosima između likova, tako da na jednoj sigurnoj teritoriji, kritički promišljaju i o svojoj vlastitoj vezi.

Odgovarajte na neobavezne, svakodnevne komentare

- Ukoliko vas vaš partner prekine u nečemu nekim smešnim komentarom ili željom da vam pokaže nešto zabavno, ne radi se samo o tome da hoće da vas zabavi, nego traži od vas pozitivnu pažnju. Ukoliko stalno odgovarate sa ‘Ne sad, nemam vremena , kasnije’, možete naneti štetu vašoj vezi – pojašnjava psiholog Džon Gotman.

Proučavajući ovu vrstu interakcije između novovenčanih koje je pratio tokom šest godina, Gotman je otkrio da oni koji su ostali u brakovima i dalje obraćaju pažnju na ove sitne potrebe za interakcijom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Koristite reč “mi” tokom rasprava

Prema studiji Univerziteta u Kaliforniji, parovi koji koriste reč “mi”, radije nego “ja” i “ti”, tokom rasprava, bili su bolji u rešavanju konfliktnih situacija i generalno bili manje podložni stresu.

Stavljajte partnera na pijedestal

Sudeći prema rezultatima studije Univerziteta u Bafalu, činjenica da svog partnera posmatrate sa obožavanjem može biti ključ srećnog braka. Studija je ispitivala 222 para u periodu od tri godine, a pokazalo se da su oni koji su “preuveličavali” dobre osobine svojih partnera duže ostajali u braku.

Foto-ilustracija: Foter/Alaskan Dude

Radite stvari u kojima oboje uživate

Studija objavljena u “Journal of Marriage and Family” ukazuje kako aktivnosti u kojima uživate uveliko pomažu srećnom i dugotrajnom braku. Ipak, manje je važno da te stvari obavljate fizički zajedno, ali je bitno da oboje nađete hobije u kojima uživate, nevažno da li ih radite zajedno ili odvojeno.

(Telegraf.rs / Klix)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.