Evo šta su arheolozi pronašli na Rudniku!

Izvor: Mondo, 03.Okt.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta su arheolozi pronašli na Rudniku!

Arheolozi su na kraju kampanje arheološkog istraživanja na Rudniku otkrili da je objekat na lokalitetu Drenje - Kojovača na kome se radilo od 2017. godine verovatno bio srednjovekovni vinski podrum.

Foto: MONDO/Danilo Jauković

U pitanju je velika građevina, sa dva ulaza, koja je sačuvana u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu.

Prostorija je služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina, piše Glas zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije.

Analogije su, kažu arheolozi, pronašli u Španiji i Italiji, gde su sačuvani i predstavljeni javnosti srednjovekovni podrumi za vino. Kanali za drenažu su karakteristični za prostorije gde se očekuje izlivanje tečnosti. U zidove objekta su uklesane prostorijice koje su se koristile za čuvanje robe, a služile su kao hladnjaci. Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji.

KAKVO OTKRIĆE! Pronađen pečat kneza Lazara!

Rudarstvo je uticalo da na Rudniku bude podignuto urbano naselje i otvoren trg, što je za sobom povuklo i razvoj trgovine. Dubrovački trgovci su donosili na rudnički trg tkanine, so, vino... a otkupljivali metal, kožu, vosak, krzna, stoku...

Sa druge strane u istorijskim izvorima je zabeleženo da su i na Rudniku postojali vinogradi.

Izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima, rukovodioci istraživanja dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ana Cicović iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, se zahvaljuju vlasnicima imanja, kolegama i svima onima koji su na bilo koji način pomogli i podržali višegodišnja iskopavanja.

Istraživanja na Rudniku su započeta 2009. godine.

U početku su finansirana sredstvima Opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko - takovskog kraja, a od 2011. godine su sufinansirana od strane Ministarstva kulture.

Pored Kojovače, na Drenju su istraživani i lokaliteti Dvorište S. Markovića, Stacionar i Imanje Nikića, kao i lokalitet na Madžarskom brdu.

Do sada su otkriveni ostaci pravoslavne i katoličke crkve, rezidencijalna građevina sa živopisom i jedan stambeno - ekonomski objekat. Sledeće godine, istraživanja se nastavljaju na novim lokalitetima na Rudniku, što je i bila početna ideja projekta.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Na Rudniku otkriven vinski podrum iz srednjeg veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018

Arheolozi su na kraju kampanje arheološkog istraživanja na Rudniku otkrili da je objekat na lokalitetu Drenje - Kojovača na kome se radilo od 2017. godine verovatno bio srednjovekovni vinski podrum...U pitanju je velika građevina, sa dva ulaza, koja je sačuvana u zoni podruma, sa uklesanim kanalima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.