Evo kako da zaštitite svoj bežični internet od hakera

Izvor: Telegraf.rs, 04.Avg.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da zaštitite svoj bežični internet od hakera

S obzirom na to da nam je za gotovo svaki posao koji obavljamo danas neophodan internet, neminovno je da se neprestano okružujemo pouzdanim i dobrim konekcijama. Često naš bežični signal koristi i neko treće lice kom to zapravo i ne bismo dozvolili i na taj način utiče na brzinu kojom inače raspolažemo.

Ovo se može nazvati hakovanjem signala i moguće je izvesti uz pomoć različitih ilegalnih softvera. Ali bez brige, i za to postoji rešenje. Zato vam predstavljamo najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << načine da zaštitite svoj WiFi signal od hakera.

Kreirajte dobru šifru

Kad stvaramo zaštitne šifre, uglavnom se svi trudimo da budemo kreativni, iako nam to u najvećem broju slučajeva ne može mnogo pomoći. Ako zaista želite da kreirate neprobojnu šifru, onda se poslužite generatorom, koji će to učiniti umesto vas, ili izaberite nasumični redosled slova i cifara, koji ćete i vi morati da zapišete kako ga ne biste zaboravili. Na taj način, otežaćete hakerima da pogode kombinaciju koja će otključati vaš signal i omogućiti im pristup.

Omogućite enkripciju

Još jedan od načina da zavarate trag i otežate hakerima pristup jeste i enkripcija. Mnogi od nas zaborave na to čim se osposobi konekcija, ali to je jedna od najbitnijih linija odbrane. To ćete jednostavno učiniti kroz bazična podešavanja svog rutera na računaru i omogućavanjem ove opcije u meniju. Uz kvalitetnu šifru, ovo je još jedan način da ojačate sigurnost svog signala.

Foto: Flickr/mark.seymour

Oslabite signal

Činjenica je da se svi trudimo da učinimo signal naše mreže što jačim, kako bismo mogli da mu pristupimo iz bilo kog dela stana ili objekta u kom se ruter nalazi. Međutim, nekada, kada je konekcija isuviše jaka, to je poziv svima da pokušaju da ga uhvate, bilo da je reč o slučajnim prolaznicima na ulici ili hakerima koji ciljaju upravo na to. Zato se informišite o načinima na koje možete da oslabite svoj ruter tako da ne može bilo ko da ga koristi.

Ažurirajte softver svog rutera

Gotovo svaki uređaj koji danas koristimo ima svoj softver koji ga pokreće. Isto tako, i ruter koji prenosi bežičnu internet-konekciju raspolaže programom koji mu omogućava da radi bez greške. Međutim, isto kao kada je reč o mobilnim telefonima ili pametnim televizorima, da bi ovaj sistem funkcionisao, softver mora biti redovno ažuriran. S najnovijim verzijama uvek dolaze i dodatne mere zaštite, tako da će vam ovaj korak sigurno biti od velike važnosti za zaštitu signala.

Foto: Flickr/Janitors

Internet nam je otvorio vrata na koja je ušla neverovatna količina znanja, informacija i čitav svet mogućnosti. Mnogi su to iskoristili za svoje usavršavanje i sticanje novog iskustva, međutim postoji i veliki broj onih koji su ovde pronašli sklonište za svoje ilegalne aktivnosti. Zato se svakodnevno radi na tome da se ova globalna mreža zaštiti od upada digitalnih pirata koji imaju za cilj da prisvoje vaše podatke i iskoriste ih za sticanje profita ili ličnih interesa.

Ako imate ideju kako i vi možete da doprinesete zaštiti ovog sistema, uvek je moguće da poradite na svojim znanjima i sprovedete u delo zamisao koju ste imali. Svakako, biće vam potrebna dobra škola za razvoj softvera kako biste savladali sve alate, ali ubrzo možete očekivati rezultate svog rada.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.