Evo kako da naučite psa da aportira

Izvor: B92, 15.Jan.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da naučite psa da aportira

Pitate se kako da naučite psa da "aportira" i da vam donese nešto? Oni se ne rađaju sa znanjem kako da igraju ovu igru. Zato profesionalni dreser pruža neke savete kako da naučite vašeg psa da aportira na pravi način!

Istina ili laž? Svi psi vole da donose stvari! Dreseri tvrde da to uopšte nije tako. Dok mnogi psi obožavaju igru "aportiranje", drugi ne mare za to da dohvate nešto ustima ili jednostavno nisu za tu igru. Neki psi ne žele da dođu kada ih zovete ili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vuku igračke.

Međutim, posotji mnogo načina da pas nauči kako da dođe i da vam donese ono što mu bacite. Evo nekih interesantnih metoda:

Zapamtite, "aport" bi trebalo da bude zabavan za vašeg ljubimca, prenosi dogster.com.

Ovo je najvažnije pravilo kada je reč o tome kako da naučite vašeg psa da uhvati i donese predmet! Nema smisla učiti ljubimca zabavnoj igri na dosadan ili bolan način. Otimanje donetog predmeta iz usta nije preporučljivo, zbog mogućeg bola.

Počnite sa treningom na umu

Postoji korak više koji se mora napraviti: Pas treba da voli igru sa predmetima i da ih stavi u usta. Psa je najbolje navikavati na to dok je štene jer lakše prihvataju nova iskustva, ali može se naučiti i stariji pas.

Poželjno je da igračka bude specifična – da ima zvuk, da bide hrapava (bodljikava), da bude vezana za konopac ili da odskače od poda, da se kotrlja, itd. Psa treba trenirati u kratkim vremenskim intervalima i istovremeno treba tražiti koja igračka bi mu bila omiljena. Lopta je najpogodnija. Ako se ljubimac zainteresuje ili izgleda zainteresovano, bacite mu bez očekivanja da je donese.

Ljubimac je može samio onjušiti i otići. Za one pse koji se plaše igračaka ili koji ne mare za njih, preporučuje se nanošenje maslaca ili putera od kikirikija na donjoj strani igračke kako bi počeo da se interesuje.

Neka vaš pas lovi igračku

Možete jednostavno baciti loptu na nekoliko metara od vas i ohrabriti vašeg vernog prijatelja da je uzme. Ako to učini, pohvalite ga i napravite nekoliko energičnih koraka unazad, tako da on duže dolazi prema vama sa igračkom u ustima.

Neka bude zabavno! Postepeno produžavajte udaljenost kada bacate loptu, kao i vašu udaljenost od mesta sa koga ste je bacili.Takođe, možete se dobacivati sa drugom osobom i uzbuditi vašeg psa da juri predmet koji se kreće.

Donošenje stvari je divna, zajednička igra između dve vrste, uz pretpostavku da i pas i čovek imaju interes i nalaze veliku radost u ovoj igri.

Da ponovimo, zapamtite da se psi i štenci ne rađaju sa razumevanjem za ovu igru - morate znati kako da naučite psa da nešto donese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.