Evidencija državljanstva do 9. oktobra

Izvor: RTS, 03.Avg.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evidencija državljanstva do 9. oktobra

Građani koji imaju pravo na državljanstvo Srbije, a nisu upisani u evidenciju državljana, moraju da podnesu zahtev za državljanstvo do 9. oktobra 2012. godine. Građani koji to ne učine neće moći da izvade lična dokumenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je da građani koji imaju pravo na državljanstvo Srbije, ali ga nisu izvadili, učine to do 9. oktobra 2012. godine, jer tada ističe rok za podnošenje zahteva za upis u knjigu državljana.

"Obaveštavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da 9. oktobra 2012. ističe rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Srbije, odnosno prestaju da važe uslovi koji su lakši da bi se steklo državljanstvo Republike Srbije za građane koji imaju prijavljeno prebivalište", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Kako je navedeno, posle tog datuma građani koji ne budu podneli zahtev za sticanje državljanstva Srbije, tretiraće se kao stranci.

"Apelujemo na građane da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama u kojima imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva, za koji je propisana taksa od 1.910 dinara", istakao je MUP.

U saopštenju se upozorava da će se građani koji ne podnesu zahtev za državljanstvo naći u situaciji da ne mogu da izvade ličnu kartu i pasoš, a neće moći da ostvare ni neka druga građanska prava, iako imaju prijavljeno prebivalište.

U saopštenju se podseća da je zakonom propisano da se državljaninom Srbije smatra i državljanin SFRJ koji je na dan 27. februara 2005. godine imao državljanstvo neke bivše jugoslovenske republike i prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije u trajanju od najmanje devet godina.

Pravo na državljanstvo Srbije imaju i crnogorski državljani koji su na dan 3. juna 2006. imali prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ali treba da podnesu izjavu da se smatraju državljanima Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.