Europol će formirati specijalnu grupu za neislamske teroriste

Izvor: Southeast European Times, 25.Jul.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Europol će formirati specijalnu grupu za neislamske teroriste

Specijalna operativna grupa visokih evropskih stručnjaka za borbu protiv terorizma pomagaće u otkrivanju i istrazi potencijalnih neislamskih terorista u skandinavskim zemljama, saopštio je Europol.

25/07/2011

(EurActiv, Euobserver, AP, Irski tajms, The Australian, TODAYonline, BBC -- 25.7.2011; FT, AP, Zaman, Hurijet -- 24.7.2011; B92, Vorld buletin -- 23.07.2011)

Europol će formirati operativnu grupu koja će pomagati u istrazi potencijalnih neislamskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << terorista u skandinavskim zemljama, kaže Evropska policijska agencija u ponedeljak (25. jula) nakon dva prošlonedeljna teroristička napada u Norveškoj.

Ta grupa će se u početku sastojati od više od 50 visokih stručnjaka iz Britanije i nekoliko drugih evropskih zemalja, ali bi u budućnosti mogla da bude proširena, ako bude potrebno, rekli su zvaničnici Europola.

Šef Europola Rob Vejnrajt rekao je da je ideja nastala posle eksplozije bombe u zgradi vlade u Oslu i masakra u letnjem kampu Laburističke partije na ostrvu Utoja, udaljenom pedesetak kilometara od glavnog grada Norveške, samo dva sata kasnije.

„Čim se to desilo, otvorili smo naš operativni centar kako bismo povezali istragu sa međunarodnom platformom stručnjaka za borbu protiv terorizma“, prenosi Vejnrajtove reči list Euobserver iz Brisela.

„Ovo je iznenadilo mnoge. Dugo godina već pratimo desničarske ekstremiste u Evropi“, dodao je Vejnrajt.

U nedelju je broj žrtava šokantnih napada porastao na 93. Još najmanje 96 osoba je ranjeno u najgorem aktu nasilja u Norveškoj posle Drugog svetskog rata.

Anders Behring Brejvik, 32-godišnji Norvežanin, za koga se veruje da je povezan da desničarskim ekstremističkim grupama, uhapšen je samo nekoliko sati posle masakra u petak. On je priznao da je izvršio oba napada, ali je odbio krivičnu odgovornost za njih.

U „manifestu“ od 1500 strana naslovljenom: „2083: Evropska deklaracija nezavisnosti“, koji je objavljen na Internetu, zajedno sa drugim pisanjima, Brejvik je rekao da su „kap koja je prelila čašu“ za njega bili napadi NATO-a na Srbiju 1999, prenosi agencija AP.

On je kritikovao norvešku vladu zbog toga što je učestvovala u udarima, tvrdeći da su meta, nepravedno, bila „naša srpska braća koji su želeli da isteraju Islam time što su deportovali albanske Muslimane nazad u Albaniju“.

Naglašavajući da „islamizacija Evrope“ ne može biti zaustavljena mirnim sredstvima, Brejvik je pozvao na „krstaški rat“ protiv „kulturnih marksista“ i Muslimana.

Srpski predsednik Boris Tadića, turski premijer Redžep Tajip Erdogan i drugi lideri sa Balkana, pridružili su se evropskim i međunarodnim zvaničnicima u osudi masakra u Norveškoj.

„U ime srpskog naroda, molimo vas da primite naše najdublje saučešće zbog tragedije izazvane besmislenim napadima“, napisao je Tadić u pismu saučešća norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu u subotu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je istog dana saopštenje u kome se pruža podrška ovoj nordskoj zemlji.

„Želeo bih da naglasim da smo solidarni sa našim prijateljima, norveškim narodom i norveškom vladom u ovim teškim trenucima“, rekao je Erdogan u posebnoj, ličnoj poruci svom norveškom kolegi, u kojoj je takođe osudio te terorističke napade u kojima su stradali nevini.

Abdulkadir Emin Onen, potpredsednik Erdoganove Partije pravde i razvoja za spoljne poslove i predsednik turske grupe u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, rekao je za SETimes da su Turci „šokirani tragičnim događajima“ u Norveškoj.

„Turski narod se nadao od samog početka da iza napada u Norveškoj ne stoji neka islamska organizacija“, rekao je Ajtekin Geleri, analitičar za pitanja bezbednosti u Institutu za strateško razmišljanje u Ankari, za SETimes.

Priznajući potencijalnu pretnju za Evropu od strane desničarskih ekstremističkih grupa, Vejnrajt je takođe primetio da Starom kontinentu još uvek preti islamski terorizam.

„Opasnost od džihadističkog terorizma još uvek postoji“, kaže on. „Još uvek je to stvarna i ozbiljna pretnja, ali naravno istovremeno moramo da nadgledamo i druge potencijalne terorističke aktivnosti.“

Dopisnik SETimes Alakbar Raufoglu pomogao je u izradi ovog izveštaja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.