Etno kamp citre i narodnog pevanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno kamp citre i narodnog pevanja

BAJŠA -

Društvo za negovanje tradicija i rukotvorina "Etno" iz Bajše i ovog leta, od 16. do 21. jula, organizovaće kamp citre i narodnog pevanja. Mesto održavanja je zavičajna kuća u Bajši, pod brojem 21 u Blatnoj ulici.

Sa polaznicima će raditi Žolt Kelemen i Ana Kišimre Serda, a aktivnosti će se tokom trajanja kampa odvijati od 9 do 13 i od 15 do 18 časova, navodi se u saopštenju za javnost ovog udruženja.

Gosti tradicionalnog kampa moći će da uče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sviranje na citri, fruli, gudačkim instrumentima, a moći će da uče i narodno solo pevanje.

Tokom trajanja kampa učesnici će biti u prilici da nauče i veštine starih zanata i rukotvorina - tkanja, grnčarenja, vezenja, izrade čoje, pletenje korpi od vrbe i rogoza.

Prijave i informacije zainteresovani mogu dobiti na telefone 024-721-183 i 064-342-9-124, a organizatori nude mogućnost smeštaja i ishrane.

Društvo "Etno" formirano je 2004. godine, a trenutno ima preko 100 članova različite starosne dobi.

Deluje u prostoriji MZ Bajša, gde su postavljena četiri razboja i osam ramova za tkanje, na kojima se obučavaju svi zainteresovani ručnom tkanju.

U sklopu svojih aktivnosti obučavaju i najmlađi naraštaj, oko 50-oro dece i omladinu tradicionalnim rukotvorinama.

Organizuju kampove, izložbe i razne manifestacije, a snimili su i nekoliko filmova koje se bave temom tradicije sela Bajša.

Takođe, opremili su mađarsku, srpsku i slovačku sobu, prema tradiciji ovog sela. One se nalaze u Blatnoj ulici pod brojevima 36 i 40.

Svojim radom, kako kažu, žele da očuvaju tradiciju i običaje sela za buduća pokoljenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.