Izvor: Blic, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno biser u centru Zaječara

Etno biser u centru Zaječara

ZAJEČAR - U samom centru Zaječara nalazi se etno kuća iz 19. veka sa dvorištem punim starina koja će, kako vlasnik Boban Valović planira, uskoro postati otvorena za posetioce. Ambijent je uređivan deset godina, a u njega je domaćin uložio ceo svoj život.

U dvorištu su originalni antikviteti stari nekoliko vekova, a neke kopije je vlasnik sam napravio. Na samom ulazu, pred kućom pokrivenom ćeramidom, nalazi se jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvih česama u Zaječaru, prenesena u ovo dvorište. Posetioci ove etno kuće izjavljuju da im u nezaboravnom sećanju ostaju stare rekonstrukcije topa iz Karađorđevog vremena i rimske dvokolice.

Oni koji žele da osete ambijent prošlih vremena duže se zadržavaju u okruženju autentičnih starina u starom konaku u kojem je svojevremeno boravio Nikola Pašić. Tu su ognjište, banak, verige.

U starom zdanju nalazi se i mnogo dragocenih predmeta upotrebne i ukrasne grnčarije: čunci, preslice koje podsećaju na život žena u prošlim vremenima. Na njihove muževe podseća vojnička oprema, poljoprivredne alatke, a o građanskom životu starog Zaječara govore brojne fotografije.

- Ceo život posvetio sam nalaženju i čuvanju starina, a ovom prostoru nedostaje par detalja i turska kaldrma. Svaki predmet nosi svoju priču, počev od nemačkog šlema kroz koji je poraslo drvo, česme koja je s početka prošlog veka postavljena u centru grada, original umrlice kralja Petra, do starinskog topa koji sam sam napravio - kaže Valović koji je i predsednik zaječarskog udruženja 'Spomenart'.

Osim Zaječaraca, njegovo dvorište obilazile su mnoge poznate ličnosti: meksički ambasador se tu slikao sa porodicom; unuk Nikole Pašića se fotografisao pored česme; predsednik opštine bugarskog grada Vidina uvek navrati kad je u prolazu, a fotografija rimskih dvokolica objavljena je u japanskim novinama.

- Ovaj ambijent vraća u prošlost i stvara specifičnu atmosferu. Ovde su se održavale književne večeri, promocija CD-a i filma o Hajduk Veljku. Nažalost, opštinska vlast mi ne pomaže - kaže Valović.

Po njegovim rečima, od restauracije antikviteta i izrade suvenira se teško živi, ali on od svoje ljubavi ne odustaje.

- Većinu starina sam kupio, a zanimljivo je da mi građani i sami donose poneku stvar. Pođu da je bace, pa se sete mene i donesu. Aktivno obilazim sve skupove kolekcionara i uživam u svakom starom predmetu. Volim i sam da napravim ponešto, a interesantni su materijali od kojih stvaram. Recimo, cev topa napravljena je od stare cevi za mućkanje putera.

Mnogi kod Valovića dođu sa željom da ponešto kupe, ali nije sve na prodaju. Za dvokolice su mnogi zainteresovani, ali Valović kaže da za sada ne želi da ih proda. Sa istim žarom, kao i kada je počeo sa kolekcionarstvom u osnovnoj školi, ovaj entuzijasta ne odustaje od svog hobija i životnog poziva od kojeg, ipak, najveću korist ima grad.

S. Božinović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.