Etničko čišćenje iza komunalne maske

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etničko čišćenje iza komunalne maske

Opštinske vlasti u Vučitrnu nedavno su srušile dve kuće u vlasništvu Srba i jednu oštetile. Vlasnici kuća kažu da nisu prethodno obavešteni, da nisu dali saglasnost i da je reč o sistemskom progonu Srba iz tog grada, a ne o komunalnim problemima.
Počelo je u Đakovici, a nastavlja se u Vučitrnu. Kuća Dragiše Murganića je porušena do temelja, a do njegove, i kuća porodice Staletović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Sa mnom zaista niko nije kontaktirao i pored toga što pola grada, pola opštine zna ko sam, šta sam, gde radim i na čije ime je ovo sve", kaže Dragiša Murganić, vlasnik kuće u Vučitrnu.
Dragiša Murganić živi 12 kilometara od Vučitrna, u Kosovskoj Mitrovici. Njegova i kuća Staletovića porušene su jer su, navodi se u rešenju, zagađivale životnu sredinu i predstavljale fizičku opasnost za pešake.
O rušenju nije bio obavešten ni jedini srpski odbornik u Vučitrnu.
Odbornik Srpske u SO Vučitrn Zoran Rakić kaže da su im rekli da vlasnike parcela nisu obavestili o rušenju, zbog nepoznavanja adrese. "To je njihov izgovor", kaže Rakić.
Vlasnici porušenih kuća ukazuju na to da opštinske vlasti tolerišu bespravno korišćenje njihove imovine. Na placu Staletovića opštinska uprava nije uklonila servis za pranje vozila, za koji vlasnik Albanac nema dozvolu nosioca vlasničkog prava.
U drugom delu Vučitrna, da bi izgradila trotoar, opštinska vlast je prepolovila kuću porodice Košanović.
"Srušili su mi 24 metra zida oko kuće, srušili su mi kupatilo, podrum, dva odeljenja. I sad zbog trotoara srušili su mi kuću bez ikakvog upozorenja", rekao je Ljubiša Košanović.
Sa problemom raseljenih Srba iz Vučitrna upoznata je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kažu da je reč o šikaniranju, etničkoj zloupotrebi institucija i zaklanjanju iza građevinskih propisa.
"Mi očekujemo najodlučniju reakciju međunarodne zajednice na delovanje lokalne samouprave, koje je, očito, upereno protiv interesa građana srpske nacionalnosti u Vučitrnu. Smatramo da i srpski predstavnici u pokrajinskim institucijama treba to pitanje neodložno da podignu na najviši nivo", kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.
I to nije sve, jer opštinske vlasti u Vučitrnu žele da proširivanjem ulica u gradu uklone i jedan deo ogradnog zida dvorišta pravoslavne Crkve Svetog Ilije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.