Etnička pripadnost i entiteti igraće glavnu ulogu na nedeljnim izborima u BiH

Izvor: Southeast European Times, 03.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etnička pripadnost i entiteti igraće glavnu ulogu na nedeljnim izborima u BiH

Na nedeljnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini (BiH) učestvovaće preko 29.000 kandidata iz 72 političke partije.

02/10/2008

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 02/10/08

Preko 3 miliona građana ima pravo da glasa na nedeljnim (5. oktobra) lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini (BiH). Čak 29.043 kandidata i 72 stranke učestvuju u trci za preko 3.000 funkcija, uključujući i 140 trka za gradonačelnike.

Preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 35 odsto kandidata su žene, a 24 odsto njih ima manje od 30 godina.

Srebrenica -- mesto na kojem se 1995. godine dogodio genocid -- prvi put će imati sopstvena pravila glasanja. Centralna izborna komisija (CEC) odlučila je da svi oni koji su živeli tu 1991. godine, uključujući one koji su otišli, i dalje mogu da glasaju u tom gradu.

Predstavnici Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija nadziraće glasanje. Posmatrači kažu da su pomešani izborni izgledi odraz trenutnih etničkih i administrativnih podela. Generalni optimizam mogao bi da igra neku ulogu, s obzirom da bi birači mogli da vide trenutno razmišljanje EU o ukidanju misije EUFOR i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU u junu kao pozitivne signale za budućnost.

Jedna od glavnih stranaka koja će imati kandidate širom zemlje je Socijaldemokratska partija (SDP). Ona ima kandidate u 109 opština zemlje -- 73 u Federaciji BiH (FBiH) i 36 u Republici Srpskoj (RS). Stranka veliča multietnički karakter svojih lista u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli -- četiri najveća grada u BiH. Njena izborna platforma zalaže se za interese ljudi kao individualnih građana, a ne kao članova etničkih zajednica.

Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH), velika stranka bosanskih Muslimana, ima 66 kandidata za gradonačelnike. Lider stranke Sulejman Tihić rekao je da je SDABiH rešena da od BiH napravi državu svih naroda.

Stranka za BiH (SBiH) učestvovaće u izbornoj trci u 110 opština, u oba entiteta BiH. Lider stranke Haris Silajdzić rekao je da njegova stranka očekuje "dobre rezultate na oktobarskim izborima".

Međutim, neki medijski analitičari kažu da stranka nema infrastrukturu za jak rezultat na lokalu.

Još jedna vodeća bošnjačka stranka mogla bi da postane važan kandidat -- Bosanska patriotska stranka (BPS) na čelu sa Seferom Halilovićem koji je bio komandant Armije BiH tokom sukoba devedesetih.

Kada su u pitanju stranke bosanskih Hrvata, značajan kandidat je Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), na čelu sa Božom Ljubićem. Ona ima 25 kandidata za gradonačelnike i 700 za odbornike gradskih veća.

Druga vodeća stranka bosanskih Hrvata je Hrvatska demokratska zajednica BiH na čelu sa Draganom Čovićem.

Politička situacija u RS mnogo je jasnija nego ona u FBiH. Znatno ispred svih drugih stranaka je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) na čelu sa Mladenom Bosićem daleko zaostaje. Osumnjičeni ratni zločinac Radovan Karadžić vodio je SDS tokom sukoba u BiH.

Analitičari kažu da, mada će SNSD lako odneti pobedu u RS, SDS ima neke izglede u manje prosperitetnoj istočnoj RS koju je, navodno, vladajući SNSD zanemario.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.