Estonska premijerka Kaja Kalas obezbedila većinu za novi mandat

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 19:09

Estonska premijerka Kaja Kalas obezbedila većinu za novi mandat

Estonska premijerka Kaja Kalas saopštila je da je njena Reformska partija desnog centra postigla dogovor sa druge dve stranke o formiranju koalicione vlade.

Rukovodstva Reformske partije, koja je velikom većinom pobedila na parlamentarnim izborima u Estoniji 5. marta, sa 31,2 odsto glasova, liberalne partije Estonija 200 i Socijaldemokratske partije, saopštila su da će formirati koaliciju, nakon što su se dogovorili o vladinom programu za naredne četiri godine posle dugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora, prenosi AP.

Nova vlada trebalo bi da ima većinu od 60 mesta u parlamentu koji broji 101 poslanika.

"Ovaj sporazum obezbeđuje da Estonija bude zaštićena, da možemo da ostanemo nezavisna i samoodrživa zemlja “, rekla je Kalas, koja će ostati na mestu premijera, tokom konferencije za novinare.

Ona je saopštila da će se njen novi kabinet suočiti sa teškim finansijskim, bezbednosnim, obrazovnim i drugim odlukama "neophodnim za Estoniju.”

Naglasila je i da će odbrana i bezbednost biti na vrhu dnevnog reda nove vlade. Formalno potpisivanje koalicionog sporazuma trebalo bi da se održi u ponedeljak, nakon čega će Kalas predati ostavku svoje tehničke vlade predsedniku Alaru Karisu, navodi AP.

Očekuje se da će je on zvanično predložiti za premijera, nakon čega će poslanici izglasati poverenje novoj vladi. Kalas je premijerka Estonije, članice Evropske unije i NATO-a, od januara 2021. godine, kada je postala prva žena na čelu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.