Eštonova nudi pomoć Kairu

Izvor: B92, 21.Avg.2013, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova nudi pomoć Kairu

Brisel -- Ketrin Ešton je izjavila da je tokom vikenda ponudila egipatskom premijeru da ponovo dođe u Kairo, kako bi pomogla da se pronađe put izlaska iz krize.

Od svrgavanja Mohameda Morsija s vlasti 3. jula, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je dva puta putovala u Egipat.

Ona je bila i prvi visoki strani zvaničnik koji je posetio Morsija, koji se nalazi u pritvoru na tajnoj lokaciji, izveštava AFP.

Tokom njene poslednje posete, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Eštonova je sa specijalnim izaslanikom EU za Južni Mediteran Bernardinom Leonom pokušala da doprinese političkom sporazumu, koji bi uključivao i Muslimansku braću.

Napori stranih posrednika, uključujući i SAD i zemlje Zaliva, međutim, nisu bili uspešni, a situacija se poslednjih dana dodatno pogoršala, što je rezultiralo smrću gotovo 900 ljudi za šest dana.

Eštonova ističe da su EU radile na tome da se izgrade mere za jačanje poverenja među različitim grupama u Egiptu i da se podrži političko rešenje. "I dalje smo spremni da pružimo podršku da se to ostvari", kazala je Eštonova, naglasivši da se ne radi o mešanju, već o podršci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.