Ešton: BiH potrebno pravo vođstvo

Izvor: RTS, 12.Feb.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: BiH potrebno pravo vođstvo

BiH je potrebno pravo vođstvo kako bi krenula napred, poručuje Ketrin Ešton i ističe da je jasno da ta zemlja ne napreduje. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg apeluje na uzdržavanje i izbegavanje zapaljivog govora.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton istakla je, povodom protesta u BiH, da je toj zemlji potrebno pravo vođstvo kako bi krenula napred.

"Mada ni u kakvim okolnostima ne možemo tolerisati nasilje", jasno je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neophodno pravo vođstvo u BiH, kako bi zemlja krenula napred, rekla je Eštonova u Evropskom parlamentu u Briselu.

Rekla je da su nasilni protesti u BiH izazvali veliku zabrinutost "kod svih" i ocenila da je njihov uzrok "frustracija" pre svega zbog loše ekonomske situacije u zemlji.

Ketrin Ešton je podsetila da je u BiH stopa nezaposlenosti među mladim ljudima oko 40 odsto.

Dodala je da su zemlje u regionu u ekonomskom i političkom smislu napravile značajan napredak na putu ka EU, ali da je jasno da BiH ne napreduje.

Pozdravila je napore evropskog komesara za proširenje Štefana Filea na rešavanju slučaja Sejdić-Finci, ali je i dodala da je potrebno uraditi još.

Ketrin Ešton i Štefan File posetiće Sarajevo u ponedeljak, 17. februara.

Pravo na mirne proteste je važno pravo u svakom demokratskom društvu, ali za nasilje nema opravdanja, izjavio je danas britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg povodom situacije u Federaciji BiH i apeluje na uzdržavanje, izbegavanje zapaljivog govora i fokus pronalaženja načina da se "ovaj teški trenutak preokrene u priliku za sve građane Bosne i Hercegovine".

Komentarišući proteste u gradovima Federacije BiH, britanski zvaničnik kaže da je jasno da se mnogi građani BiH osećaju frustrirano zbog sporog napretka koji njihova zemlja ostvaruje u oblasti ekonomskih, društvenih i političkih reformi, kao i uticaja koji to ima na put države ka Evropskoj uniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.