Eskalacija tenzija, sukob kod Srbije: Zabrinutost raste

Izvor: B92, 01.Feb.2023, 08:28

Eskalacija tenzija, sukob kod Srbije: Zabrinutost raste

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je zabrinut zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i osudio podsticanje na nasilje.

"Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama", naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da "osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skoplju" i dodao da su ga izjave Vlade Severne Makedonije uverile "da će odgovorni biti privedeni pravdi".

Borelj je izjavio da se čuju"neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje" i da to"može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose".

Borelj smatra da je potreban"zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu" i "osnova na kojoj se gradi Evropska unija".

On je takođe rekao da je "srećan" što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i "raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji".

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije.

U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu.

Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje.

Istraga ohridskog tužilaštva je u toku.

Posle ovog napada bugarska vlada je oštro reagova i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli "ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima

Bugara" u državi i "eskalacija zločina iz mržnje", poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.