Eskalacija protesta u Francuskoj: Žuti prsluci NAPADALI NOVINARE, naneli im OZBILJNE POVREDE! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eskalacija protesta u Francuskoj: "Žuti prsluci" NAPADALI NOVINARE, naneli im OZBILJNE POVREDE! (FOTO/VIDEO)

U subotu je održan osmi po redu protest Žutih prsluka, a policija je na nekim punktovima ponovo upotrebila suzavac i vodene topove

Francuske medijske i novinarske organizacije osudile su danas napade demonstranata iz pokreta Žutih prsluka na novinare ovog vikenda i pozvale na bolju zaštitu medijskih radnika.

. Na meti demonstranata međutim, sve češće se nalaze novinari koji izveštavaju sa protesta.

Grupa demonstranata je, napala reportere televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << LCI u Ruanu. Jedan od pripadnika obezbeđenja u novinarskoj ekipi je prebijen i slomljen mu je nos, pokazuju slike incidenta objavljene na društvenim mrežama.

Soutien au confrère @Raph_journalist, journaliste @BFMTV, victime d’une agression pendant son duplex ! #GiletsJaunes pic.twitter.com/X45bzV62Kn

— Boris Kharlamoff (@BorisKharlamoff) November 17, 2018

Ova televizijska stanica objavila je i da je njen novinar u Parizu oboren na zemlju i da su demonstranti pokušali da mu otmu kameru. Još nekoliko medijskih kuća, uključujući BFM TV i Fransinfo objavile su danas slike svojih novinara koji su imali problema tokom izveštavanja sa marša Žutih prsluka.

Generalni sekretar Organizacije Reporteri bez granica Kristof Delor pozvao je francuske vlasti da reaguju i zaštite novinare, a ministar policije Kristof Kastane naveo je da će svako ko napadne novinare biti izveden pred lice pravde.

Ce soir, nous avons été victimes d'une agression de la part de certains #GiletsJaunes à #Pau, tout ça parce qu'on est journaliste et que l'on nous a identifié comme #BFMTV... Il n'est pas normal d'agresser un journaliste, de BFM ou de n'importe quel média... pic.twitter.com/Grbscn0nS5

— Franck Paillanave (@F_Paillanave) January 12, 2019

- U našoj demokratiji, mediji su slobodni... napad na novinare je napad na pravo na informisanje - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.